23948sdkhjf

Thymøllen på positivlisten uden brug af inverter

Sidste år blev svært for husstandsmøller, der anvendte asynkrone generatorer at komme på positivlisten for husstandsvindmøller.

 Årsagen var, at møllerne ikke kunne levere frekvensrespons og reaktiv effekt.

Fire husstandsmølleproducenter røg en tur af listen, én er tilbage, mens de andre i øjeblikket arbejder på et comeback, blandt andet ved at installere en inverter i stedet for den asynkrone generator.

Det har man dog ikke gjort hos Thy-møllen, der netop har fået sin 10 KW-mølle optaget på listen – uden brug af inverter.

- Vi har brugt seks måneder på at udvikle og teste systemet. Vi har lavet samlede elkvalitetsmålinger på hele anlægget, flicker og harmoniske, hvilket gav lidt udfordringer i forhold til de danske og europæiske standarder. Men til gengæld holder vi omkostningerne nede, fortæller Morten Bonde. 

Og nu står Thy-møllen altså med en mølle uden inverter men positivliste-godkendt.

Og hvordan kan det så lade sig gøre?

 - Vi har lavet en frekvensrespons, der overvåger frekvensen på elnettet. Hvis den går over 50,2 hertz, så aktiveres den og begynder at dumpe møllens produktion. Vi holder møllen i gang hele tiden. Møllen udregner selv, hvor meget den skal dumpe i forhold til aktuel overfrekvens, som er en del af de tekniske forskrifter, som netop vores mølle skal overholde. Det betyder, at møllen ikke bidrager til, at frekvensen stiger på nettet, forklarer salgschef Morten Bonde hos Thymøllen.

Man har simpelthen udviklet en styring, der kan styre relæer og er integreret i møllens styringssystem.

Småt med møller
Selvom møllen nu får lettere ved at blive godkendt til opstilling i Danmark, så har Morten Bonde ikke de store illusioner angående det danske marked.

- Vi skal stille en mølle op i morgen og en torsdag og så holder vi sommerferie, men den samlede pulje for 2017 bliver ikke noget at skrive hjem om. Vi holder os på 10-15 møller i 2017, siger Morten Bonde.

Thymøllen benyttede sig ellers flittigt af den husstandsmøllepuljen, der åbnede i maj, men vilkårerne for husstandsvind gør, at der ikke er mange, der søger.

- Hvis man ser på afregningen, så er det blevet for ringe at sætte en mølle op og så søger folk ikke. Vi skal have vendt holdningen til, hvordan man ser på husstandsmøller. Hvis man har et højt elforbrug er der stadig økonomi i at bytte elregningen med en husstandsmølle. Vi kan lave en forbrugstilpasset installation således at produktion og forbrug stemmer overens, forklarer Morten Bonde.

 Italien & Norge
Tidligere har Morten Bonde løftet sløret for Thymøllens udlandsplaner – som går sydpå til Italien og nordpå til Norge.

- Vi er lige kommet hjem fra Italien og det er langt fra slut. Vi har kontakt til en vindmølleproducent dernede og vi afventer, hvordan de ser markedet, og om vi skal køre test på dataudtrækket fra en af deres testmøller, siger Morten Bonde.

Også i Norge sker der noget.

 - Vi har indledt et samarbejde med to organisationer, der er i gang med at sætte et projekt op. Den ene organisation er ligesom vores Folkecenter for vedvarende energi mens den anden er en samarbejdspartner. Vi skal sammen markedsføre Thymøllen i Norge. De står for at lave beregninger og hente godkendelser – så leverer vi møllerne, siger Morten Bonde, der har store forventninger til markedet i Norge.

- Der har allerede været stor interesse, slutter han.

Positivlisten pr. 4. juli 2017

  • Guanzhou Hyenergy Tech Co: Hy 1500 (1,5 kW)
  • HSWind: Viking VS10 & Viking VS25 (10 kW & 25 kW)
  • KVA Diesel: KVA Vind 6-10 (10 kW)
  • Osiris Tech Co. Ltd.: Osiris 10 (10 kW)
  • Solvindergi Aps: UGE-1K (1 kW)
  • Thymøllen: TWP 40-10 F1 (10 kW)
  • Turbina Energy: Turbina 1000W (1kW), TE20, 1000W (1 kW) og TE20,1500 W (1,5 kW)

 

Artiklen er en del af temaet Husstandsmøller.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.001