23948sdkhjf

Dansk-tysk grænse bliver åbnet for handel med strøm

Billig strøm nordfra skal kunne ende syd for grænsen
Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har indgået en aftale med det tyske Økonomi- og Energiministerium om, at der skal stilles et minimumsniveau af kapacitet til rådighed for handel med strøm mellem Jylland og Tyskland.

Det oplyser det danske ministerium i en pressemeddelelse.

Handel med strøm fra Jylland til Tyskland har været begrænset de seneste år. Dette skyldes, at det tyske elnet har en række begrænsninger – også kaldet flaskehalse - som reducerer handel med el mellem Jylland og Tyskland.

De omfattende begrænsninger har resulteret i, at kun 11 procent af handelskapaciteten mellem Jylland og Tyskland var tilgængeligt for markedet i 2016.

Handelsbegrænsningen betyder, at selv om de nordiske el-producenter i perioder kan producere strøm billigere end deres tyske konkurrenter, kan de ikke få adgang til at sælge strøm på det tyske marked. Der har i over et år været arbejdet på at lande en aftale om en gradvist stigende åbning af kapaciteten for handel med el på grænsen mellem Jylland og Tyskland.

- Dette er en rigtig god aftale for Danmark og de nordiske elproducenter, som gradvist vil kunne eksportere mere strøm til Tyskland i perioder, hvor de kan producere strøm billigere end deres tyske kollegaer. Allerede i 2019 vil åbningen af kapaciteten i gennemsnit være fem gange så stor som i 2016, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i pressemeddelelsen.

Aftalen er indgået på grund af de særlige omstændigheder i Nordtyskland, hvor udbygning af el-nettet ikke har kunnet følge trit med udbygning med vedvarende energi. Aftalen skal håndtere situationen, indtil den tyske netudbygning muliggør en fuld åbning af grænsen.

Den aftalte minimumskapacitet implementeres ved en pilotfase fra juli 2017, hvor der er tale om 80 MW, og stiger derefter måned for måned til november, hvor mængden rammer 400 MW. Fra november 2017 skal den minimale tilgængelige kapacitet således være 400 MW pr. time.

Minimumskapaciteten vil derefter stige til 700 MW i 2018, 900 MW i de første tre måneder af 2019, 1.000 MW fra 1. april 2019 og 1.100 MW fra 2020.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08