23948sdkhjf

CO2-neutral fjernvarme kan blive en realitet i Køge

Etablering af fjernvarme i Køge vil komme både miljøet, forbrugerne og samfundet til gode, viser en undersøgelse, derfor har Køge Byråd sagt god for, at der arbejdes videre med projektet.
I tæt samarbejde med Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS), Dong Energy og Junckers Industrier har Køge Kommune undersøgt mulighederne for at etablere fjernvarme i Køge inden for få år. Køge Byråd har nu givet grønt lys til, at der arbejdes hen imod, at en endelig beslutning om projektet kan tages inden årets udgang.

Det skriver Køge Kommune på sin hjemmeside.

Perspektiverne i fjernvarmeprojektet
- Ud over at forbrugerne sikres en lavere varmeregning og en høj forsyningssikkerhed, vil Køge få reduceret CO2-udledningen ved opvarmning med op til 40.000 ton CO2 om året. Det svarer nogenlunde til, hvad 4000 borgere i gennemsnit udleder totalt på et år, siger borgmester Marie Stærke og fortsætter:

- Samtidig vil fjernvarmeprojektet kunne understøtte vores erhvervsaktiviteter på havnen og sikre et stort antal arbejdspladser i anlægsperioden. Projektet kan på den måde komme både miljøet, forbrugerne og samfundet som helhed til gode.

Billig og miljøvenlig fjernvarme
Baggrunden for at undersøge mulighederne for at etablere fjernvarme i Køge er daværende klima- og energiminister Connie Hedegaards opfordring til landets kommuner om at omlægge naturgasforsynede områder til fjernvarme – og på den måde mindske afhængigheden af fossile brændsler som olie og gas betragteligt.

Den nu gennemførte forundersøgelse for fjernvarme i Køge viser, at der ud over de store miljømæssige gevinster er sund økonomi i projektet for både forbrugere og samfund.

- Undersøgelsen viser, at forbrugerne vil kunne få sat deres varmeudgifter ned med ti procent i forhold til naturgas, uddyber Teknik og Miljøudvalgets formand Erling Larsen og fortsætter:

- Hvis der etableres fjernvarme i Køge, vil udbygningen i første omgang være koncentreret om at omlægge varmeforsyningen til de store forbrugere, som i dag fyrer med naturgas eller olie - og desuden at forsyne nybyggerier. Der er i alt 700 – 800 varmekunder inden for det aktuelle forsyningsområde, hvoraf 100 storkunder alene vil aftage 70 % af fjernvarmen. Efter udbygningen af fjernvarmen vil forbruget af naturgas i Køge blive reduceret med cirka 20 millioner m3 om året.

- Det er i den kommende tid helt centralt at vi får fat på de store kunder for at undersøge, om de er interesserede i at konvertere til fjernvarme. Der er endnu ikke økonomi i at brede fjernvarmeprojektet ud i villaområderne, hvor anlægsomkostningerne er for høje til, at forbrugerne i dag vil kunne opnå en økonomisk gevinst, fortæller Erling Larsen.

Endelig beslutning til efteråret
Samarbejdsparterne arbejder efter, at fjernvarmen kan produceres på Dong Energys kraftvarmeværk på havnen i Køge, hvor der udelukkende vil blive fyret med træflis. På længere sigt er der mulighed for, at Køge Kommune kan blive koblet til VEKS’ transmissionssystem, som i dag forsyner hele Vestegnen med fjernvarme baseret på overskudsvarme fra affaldsforbrænding og kraftvarme. Fjernvarme er meget fleksibelt, så varmeforsyningen i Køge vil i mange år fremover, kunne suppleres med andre typer vedvarende energi. Dette giver en ekstrem stor forsyningssikkerhed.

Den videre proces bliver, at Køge Byråd inden årets udgang skal tage stilling til det konkrete projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven. Derudover skal projektets parter skabe rammerne for organisationen bag den nye fjernvarmeforsyning. Hvis Byrådet godkender projektforslaget ,vil anlægsarbejderne blive sat i gang, og de første kunder ventes tilsluttet i 2011.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157