23948sdkhjf

Vindindustrien: Skuffende dansk ambitionsniveau for fremtidens vedvarende energi

- Der er tale om en trist dag for vedvarende energi i Danmark, lyder det fra Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening om det danske bidrag til, hvordan Danmark kan opfylde sit mål om 30% VE i 2020.
Energistyrelsen har netop offentliggjort det danske bidrag til, hvordan Danmark agter at opfylde aftalen med EU om 30 pct. vedvarende energi i 2020 i Danmark.

Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening finder det danske bidrag meget skuffende.

Med handlingsplanen til EU var der en mulighed for at vise et højt dansk ambitionsniveau og samtidig sende et klart signal til alle aktørerne indenfor vedvarende energi om, at Danmark fortsat vil være en førende grøn energination. Den mulighed er nu forpasset, skriver Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening i en meddelelse.

- Kommunerne, investorer og industrien sukker efter at få udstukket langsigtede mål for udbygningen med vedvarende energi, så alle parter kan bidrage til at sikre forsyningssikkerheden og sikre billig grøn energi til forbrugerne, siger Jan Hylleberg adm. direktør i Vindmølleindustrien med henvisning til de manglende klare retningslinjer for udbygningen i handlingsplanen og fortsætter,

- Problemet er, at handlingsplanen klart undervurderer potentialet på f.eks. vind og derfor tegner et urealistisk lavt dansk ambitionsniveau.

Handlingsplanen bygger bl.a. på Energistyrelsens fremskrivninger fra april i år. Energistyrelsens fremskrivninger indregner ca. 1300 MW vindkraft frem til 2020, hvilket er langt mindre end det, der i dag er under planlægning i kommunerne og hos energiselskaber, projektudviklere og lokale initiativgrupper.

- Vi kan se, at kommunerne i dag er rigtigt godt i gang med at planlægge for vind i de kommende år. Derfor ville det have været naturligt, at Energistyrelsen havde lagt et højere dansk ambitionsniveau for 2020, end tilfældet er, siger Jan Hylleberg.

Såvel Vindmølleindustrien som Danmarks Vindmølleforening stiller sig uforstående over for energifremskrivningen fra Energistyrelsen og det meget lave danske ambitionsniveau for vedvarende energi.

- Selvom den politiske debat om fremtidens klima- og energimål er parkeret i Klimakommissionen indtil september i år, er det meget beklageligt, at Energistyrelsen med deres fremskrivninger lægger et så konservativt og lavt forventningsniveau ind i fremskrivningerne, siger Asbjørn Bjerre, direktør i Danmarks Vindmølleforening.

- Med et så lavt ambitionsniveau fra regeringen må vi glæde os over, at kommunerne har set værdien og potentialet i vindkraft. De ser ud til at arbejde mere aktivt for et grønt Danmark, end både Energistyrelsen og regeringen gør, siger Asbjørn Bjerre.

Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening har fremlagt planen ”Den rigtige Vindkraftudbygning”, der viser, hvordan det er muligt med ca. 2000 møller færre, end vi har i dag, at nå et mål om 50 pct. vindkraft i elsystemet i 2020. Et ambitionsniveau, der samtidig understøtter Energinet.dk’s strategiplan for det danske energisystem i 2025.

På land vil det kræve en årlig udbygning med 150-200 MW frem til 2016 og derefter 300-400 MW frem til 2020. Det svarer i gennemsnit til kun ca. 1 mølle pr. kommune pr. år.

Læs om Regeringens handlingsplan her på portalen
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094