23948sdkhjf

Bølge- og vindkraftanlægget Poseidon 37 søsat

Testanlægget Poseidon 37 er netop bugseret på plads nordvest for Lolland. Forude venter en seks måneder lang testperiode inden anlægget i skalaen 1:6 opgrades til et 1:3-skala anlæg.
Virksomheden Floating Power Plant, der har udviklet bølge- og vindanlægget Poseidon 37, kunne forrige søndag se det tonstunge testanlæg blive bugseret på plads i farvandet nordvest for Lolland. Det oplyser Ingeniøren.

Anlægget er et testanlæg i skalaen 1:6, og formålet med anlægget er teste fremstillingen af både vind- og bølgeenergi.

Bølgekraftmodul som vindmøllefundament
På bølgekraftmodulet har man installeret tre 11 KW Gaia vindmøller, der allerede nu er koblet til elnettet. At bølgekraftanlægget fungerer som vindmøllefundament skal være med til at forbedre økonomien i det samlede anlæg.

- Vi regner med, at vindmøllerne vil komme til at stå for 25-40 pct. af anlæggets samlede energiproduktion, og da vi samtidig sparer en stor del af udgifter fra offshore fundamenter, bliver økonomien stærkt forbedret, forklarer projektleder og civilingeniør Anders Køhler fra firmaet Floating Power Plant til Ingeniøren.

Små skridt på vejen mod fuld-skala
Bølgekraftanlægget blev testet sidste år, og i de kommende seks måneder er det således vindmøllerne, der står for tur. Herefter trækkes anlægget i land, og der monteres turbine og en generator på bølgekraftdelen, hvorefter man tester igen.

- Vi går langsomt frem og lægger stor vægt på målinger og tests, så vi hele tiden kan forbedre designet og dokumentere anlægget. Vores næste semi-kommercielle anlæg bliver tre gange større end det, vi tester nu, for vi tror ikke på, at det er klogt at hoppe direkte til fuldskala. I offshore-miljøet er overlevelse den vigtigste parameter, siger Anders Køhler.

Fra 1:6 til 1:3 til fuld-skala
Næste skridt for Floating Power Plant bliver et anlæg i skalaen 1:3 - et anlæg virksomheden kalder semi-kommercielt. Det bliver 110 meter bredt og med tre stk. 750 KW møller, og herfra er der ikke langt til et fuld-skala anlæg på 230 meter i bredden og med tre 2 MW-vindmøller på toppen.

I følge Anders Køhler er tidshorisonten for 1:3-anlægget på tre år, mens fuldskala-anlægget har en tidshorisont på fem år.

Han fortæller dog til Ingeniøren, at et fuldskala-anlægget ikke bliver placeret i dansk farvand, da subsidierne her ikke er så gode som i Atlanterhavet ud for Portugals kyst eller ud for den amerikanske kyst.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Som sagt så gjort: Aarsleff lægger halvanden milliard på toppen
Nordjysk elkedel-ekspert solgt til kapitalfond
Højeffektive elektroder skal optimere grøn brint
CO2-lagring: Energistyrelsen sender miljørapport i høring
Input fra testanlæg skal optimere vertikale solcellepaneler
Energistyrelsen vil invitere til markedsdialog om nye udbudsrammer
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078