23948sdkhjf

Fiskeaffald har stort potentiale som energikilde

Nye resultater fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet viser, at fiskeaffald har et godt potentiale som energikilde – dog ikke uden problemer.
Den mest almindelige ingrediens i biogassubstrater i Danmark er husdyrgødning. Nu viser nye resultater fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, at fiskeaffald også kan komme på listen over potentielle substrater.

Den høje koncentration af energi i fiskeaffald giver dog en del problemer, skriver Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på sin hjemmeside.

Højt udbytte af testprojektet.
Fakultet har i forbindelse med selve testen undersøgt anvendelsen af fiskeaffald i kombination med kvæggødning til biogasenergi.

Resultaterne viste, at fiskevoks (stearin) er et godt substrat til biogasproduktion med et meget højt udbytte på 1458 og et metanudbytte mellem 919 og 1023 L/kgVS.

Høj koncentration hæmmer produktionen
Den såkaldte fiskevoks har en meget høj tørstofværdi og intet målbart uorganisk stof, hvilket gør det til et meget koncentreret næringsmiddel. Det betyder, at det mikrobielle samfund i reaktoren i et biogasanlæg ikke kan håndtere voksen, hvilket vil hæmme produktionen.

- Vi anbefaler at anvende gødning sammen med stearin, fordi gødning har en høj bufferkapacitet, hvilket minimerer hæmningen som følge af ændringer i pH, der opstår om følge af ophobning af syre, siger Alastair Ward fra Institut for Biosystemsteknologi ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og forfatter af rapporten.

Den norske fiskeolieproducent GC Riber Oils har støttet testforsøget ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078