23948sdkhjf

Havmøllerne får egen ø ved Lolland

Lokalt selskab vil etablere energiø for trecifret millionbeløb.

Selskabet By & Landskab i Nakskov planlægger at etablere en energiø til havmøller ud for kysten i Langelandsbælt ved havnebyen Tårs.

By & Landskab er ikke de eneste med planer om en energi-ø.

Tidligere i år løftede Energinet planerne om en energi-ø med tusindvis af vindmøller på Doggerbanke.

Læs også: Tusindvis af havmøller på vej på Doggerbanke

Reelt set kunne man etablere en landmøllepark eller en havmøllepark i stedet, men med en energiø får man alle fordelene ved havmøller, og eliminerer en del af den modstand, der normalt er omkring vindmøller.

- Der er rigtig mange fordomme omkring vindmøller – hele pointen med en energiø er at man får alle fordelene ved havvind men ikke omkostningerne, vi sætter sådan set store havmøller på land ude i havet, hvor de generer langt færre naboer, forklarer Philip Rasmussen fra By & Landskab.

20 havmøller på kunstig ø
Energiøen, der skabes ved at dæmme op og grave ud, bliver af en ikke undseelig størrelse. Den skal nemlig huse op til 20 af de store havmøller.

Energiøen etableres samtidig og i umiddelbar forbindelse med den nye færgehavn i Tårs, hvilket gør vedligehold og reperationer af møllerne langt billigere, end hvis møllerne stod langt ud på havet.

- Det er noget lettere, at montører og servicefolk kan cykle ud til møllerne, når der skal skiftes en møtrik frem for at der skal sendes et skib ud, siger Philip Rasmussen.

En energiø til klimaduks
Når By & Landskab lige vælger farvandet ud for Lolland, så er det selvfølgelig fordi, at her har man selv til huse. Men det er også fordi, at energi-set-uppet på Lolland, kulturen om man vil, er den helt rigtige.

- Vi (Lolland, red.) producerer fem gange så meget strøm, som vi selv bruger. Vestas producerer på Naksskov Havn. Der er en kultur omkring grøn strøm til stede, som det er let at tale vores projekt ind i, siger Philip Rasmussen.

Projektet koster cirka 200 millioner kroner og vil skabe 2500 arbejdspladser.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078