23948sdkhjf

Det koster 316 millioner at udnytte varmen fra Apple

Viborg Fjernvarme har fået udarbejdet en rapport, der skal kaste lys over udnyttelsen af overskudsvarmen fra Apple.

Det er Niras, der har lavet rapporten Analyse af balanceret fjernvarme for Viborg Fjernvarme.

En af konklusionerne i rapporten er at det er en rigtig god ide at anvende overskudsvarmen fra Apple– en anden er, at det vil koste godt 316 mio. kr. at etablere anlægget, og at det giver en besparelse pr. parcelhus på 2400 årligt, når anlægget står færdigt i 2020.

Direktøren hos Viborg Fjernvarme tror i hvert tilfælde på, at anlægget etableres.

- Jeg tror på modellen og finder dette indspil yderst interessant for forbrugerne i Viborg, da det er optimalt forbrugerøkonomisk, samfundsøkonomisk og miljømæssigt, oplyser Morten Abildgaard til Energy Supply.

Et balanceret anlæg
Niras anbefaler at der etableres et balanceret fjernvarmesystem, der tager højde for den enkelte forbrugers behov.

Med det nuværende system pumper Viborg Fjernvarme mellem 65 og 80 grader varmt vand ud i ledningsnettet, hvilket er langt varmere end de enkelte forbrugere har behov for. Det sker for at sikre, at vandet stadig er varmt nok, når det når frem til sidste hus på ledningen. 

Et nyt balanceret fjernvarmesystem kan med blot 55 grader varmt vand tilgodese de fleste af brugernes behov langt de fleste dage om året. Kun ved meget kolde dage er det nødvendigt at hæve temperaturen yderligere.

Samtidig indrettes varmesystemet således, at nogle strategisk placerede varmepumper hæver temperaturen på de steder i byen – og på de tidspunkter – hvor det er nødvendigt.

Varmepumpe hos Apple
Niras anbefaler, at der placeres en ny varmepumpe ved Apples anlæg ved Foulum. Her hæver pumpen kølevandet fra serverparken og det nye transformeranlæg til 50 grader og sender det ind mod Viborg i en 10 kilometer lang rørledning.

I Viborg placeres desuden en række varmepumper på strategiske punkter øst og vest for søerne. Varmepumperne skal bruges til at hæve temperaturen til 55-60 grader når vejret kræver det.

De bynære varmepumper muliggør også udnyttelse af overskudsvarme fra virksomheder og institutioner inde i byen. Med tiden forventer Niras yderligere besparelser i systemet afledt af at boligejere, udlejere og boligforeningerne energirenoverer deres ejendomme.

Det er netop dette setup, der rundt regnet vil koste 316 mio. kr.

Hvad kræves der?
Udover selvfølgelig en stor pose penge, så er der også andre aspekter, der skal være på plads før Viborg Fjernvarme rigtig kan trække i arbejdstøjet.

- Det er tydeligt, at omstillingen af distributionssystemet til at kunne fordele varme ved lavere temperaturer samt forbrugernes evne til at gøre brug af varme ved 55-60 grader en stor del af året, er nøglen til at udnytte overskudsvarmen sammenlignet med andre produktionsteknologier, oplyser Morten Abildgaard og tilføjer:

- Apple skal også på banen med, hvor meget varme, de kan og vil stille rådighed, hvornår det forventeligt vil være der, samt på hvilke temperaturniveauer vi kan få adgang til varmen.

Sidst men ikke mindst er der jo lige den politiske del.

- Jeg håber på, at der opbakning fra Apple . Og så håber jeg på kommunalpolitisk opbakning, da fremtidens fjernvarmesystemer er styret af den optimale udnyttelse af varmen hos og på vej ud til forbrugerne, fremfor spekulation i energi- og brændselspriser, hvilket naturligvis udfordrer det nuværende kommunale produktionsmonopol, slutter Morten Abildgaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.566