23948sdkhjf

Liberalisering har ikke givet lavere elpriser

Stik mod alle forventninger har liberaliseringen af el-markedet ikke givet private husstande lavere el-priser.
En analyse foretaget af EA Energianalyse for Klima- og Energiministeriet afslører, at mens el til erhvervslivet er blevet billigere, så er regningen for el til private husstande steget med 20 % i de seneste 10 år. Det oplyser EpN.

Det betyder, at liberaliseringen af el-markedet langt fra har givet det tilsigtede resultat.

- Det får advarselslamperne til at blinke. Det er ikke tilfredsstillende, at forbrugerne ikke har fået udbytte af liberaliseringen, siger klima- og energiminister Lykke Friis (V), der nu har bedt Energistyrelsen undersøge, hvorfor forbrugerne ikke har nytte af liberaliseringen.

Dansk Energi: En kæmpe succes
Samtidig med at Lykke Friis ikke udtrykker begejstring for udfaldet af analysen, så tøver Dansk Energi ikke med at kalde liberaliseringen for en kæmpe succes.

- Konkurrencen er steget enormt, mener adm. direktør Lars Aagaard.

Om analysen fra EA Energianalyse
Energistyrelsen har netop offentliggjort undersøgelsen af udviklingen i elpriserne siden 1995, som er udarbejdet af EA Energianalyse.

I rapporten belyses udviklingen i elpriserne fra 1995 til 2009 for forskellige forbrugergrupper, og det diskuteres i hvilken grad udviklingen kan forklares ved liberaliseringen af elmarkedet. Fokus er på priserne før afgifter. Der redegøres særskilt for PSO-tariffen.

Det fremgår bl.a. af rapporten, at elprisen for husholdninger i faste priser er steget 42 pct. fra ca. 60 øre/kWh i 1995 til ca. 85 øre/kWh i 2008/2009. For industriens vedkommende er elprisen steget 11 pct. fra ca. 45 øre/kWh til ca. 50 øre/kWh. Husholdningernes elpris var i 1995 33 pct. højere end industriens. I 2008/2009 var denne forskel vokset til 70 pct.

Når udviklingen i elpriserne korrigeres for stigningen i kulprisen, effekten af CO2-kvoterne og den prissænkende effekt af den støttede elproduktion, vurderer EA Energianalyse, at husholdningernes elpriser er steget 21 pct. fra 1995 til 2008/2009, mens industriens elpris er reduceret med 16 pct.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125