23948sdkhjf

Dansker i front for europæisk alliance om bæredygtig energi

Risø-direktør Henrik Bindslev er ny formand for The European Energy Research Alliance. Første forskning er i vind, solceller, intelligente energisystemer og geotermisk energi.
The European Energy Research Alliance (EERA) lancerer nu de første fælles forskningsprogrammer for bæredygtig energi.

Det sker ved en konference den 3.-4. juni i Madrid, og i forbindelse med konferencen har EERA valgt Risøs direktør Henrik Bindslev til ny formand for EERA.

EU har ambitiøse mål for reduktionen af CO2 inden 2050 og har derfor formuleret en strategisk plan for udvikling og implementering af omkostningseffektive og kulstoffattige teknologier (”Strategic Energy Technology” eller bare ”SET-plan”).

EERA-samarbejdet er et af de instrumenter, der skal bidrage til at SET-planens mål nås.

Bæredygtige energiteknologier
EERA’s formål er således at opbygge et strategisk og langsigtet samarbejde om forskning og udvikling af bæredygtige energiteknologier i Europa via tematisk funderede “joint programmes”.
EERA blev lanceret i oktober 2008 af 10 førende forskningsinstitutioner inden for energiteknologi, heriblandt Risø DTU.

I dag består EERA af 15 Partnere, der har det overordnede ansvar for udviklingen af alliancen, samt af en række af Europas andre førende forskningsinstitutioner, der sammen med Partnerne deltager i de fælles forskningsprogrammer.

Vind, Solceller, Intelligente energisystemer og Geotermisk energi
Det første år i EERA’s historie har været brugt på at nå til enighed om vision, organisation og grundlæggende regelsæt, ligesom man har beskrevet det nærmere indhold i de fælles forskningsprogrammer.

Nu lancerer man så de første fire programmer, som dækker områderne Vind, Solceller, Smart grids (Intelligente energisystemer) og Geotermisk energi. Det sker ved en SET-plan-konference i Madrid den 3.-4. juni 2010.

Investering på ca. 30 millioner EUR
På konferencens første dag valgte man Risøs direktør Henrik Bindslev til ny formand for EERA efter Ton Hoff, direktøren for det Hollandske Energiforskningscenter, ECN.

- Med fælles forskningsprogrammer er EERA et langvarigt forpligtende samarbejde, der skal sikre optimal udnyttelse af kompetencer, ressourcer og faciliteter. Unødig dublering undgås, og højt specialiserede forskningsgrupper kan fokusere endnu mere, idet det forpligtende samarbejde sikrer, at gruppens forskning indgår i et sammenhængende hele, siger Henrik Bindslev.

Risø er koordinator på vindenergiprogrammet og leder dele af programmerne inden for solceller og Smart Grids.

Flere andre programmer er i pipelinen, bl.a. Bioenergi, Carbon Capture and Storage (Opsamling og geologisk lagring af kuldioxid) og Basic Science for Energy (Materialeforskning).

Det siger noget om, hvor dedikerede EERA- institutionerne er til dette samarbejde, at der i alt er afsat mere end 300 mandeår pr. år til de netop lancerede fælles forskningsprogrammer, og til vindenergiområdet alene 125 mandeår pr. år.

De deltagende parter i de første 4 Joint Programmes har allerede afsat ca. 500 mandeår pr. år, hvilket svarer til en investering på ca. 30 millioner EUR.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096