23948sdkhjf

Vestas får 40 mio. til udvikling af havmøllefundamenter

Med et budget på 90 millioner kroner og støtte fra Højteknologifonden skal Vestas nu sammen med en række danske virksomheder og universiteter udvikle fundamenter til vindmøller, der skal stå på op til 70 meter dybt vand.
Projektet vil sikre Danmarks globale førerposition inden for grøn energi offshore og giver nye opgaver for LORC på Lindøværftet.

Vindmølle og fundament bliver ét system
Design, konstruktion og installation af såkaldte jacket-fundamenter til havvindmøller på mellem 40 og 70 meters dybt vand er omdrejningspunktet i projektet. Projektet vil betragte vindmølle og fundament som ét integreret system, og ikke som normalt to separate dele. Det vil sikre en optimal kvalitet og en lavere pris for kunderne.

- Vinderne af det internationale kapløb om markedet for havvindmøller bliver dem, der udvikler teknologi, som kan installeres og drives på de planlagte sites på meget dybt vand. Vores projekt fokuserer på at udvikle fundamenter, der sikrer den højest mulige kvalitet til den lavest mulige pris, så kunderne kommer til at tjene mest muligt på deres Vestas vindmølleparker, siger Finn Strøm Madsen, chef for Vestas’ udviklingsafdeling.

Projektet samler en række stærke spillere på markedet for havvindmøller: Vestas, Risø DTU, LORC, MTHøjgaard, DNV, Aalborg Universitet, 1st Mile, LICengineering, FORCE Technology og Bladt Industries.

Højteknologifonden har netop tildelt projektet med et budget på 90 mio. kr. støtte på 40 mio. kr.

Et stort og meget vigtig projekt
Fra Lindø siger Poul Nyrup Rasmussen, tidligere statsminister og nu formand for LORC, Danmarks nye forsknings-, innovations- og testcenter på Lindøværftet:

- Højteknologifonden har med sin beslutning sikret, at Danmark vil være i front, når vindmøller i nærmeste fremtid skal installeres på dybt vand. Projektets perspektiv er praktisk målrettet og vil resultere i et stort antal arbejdspladser mange år ud i fremtiden. Det her kan blive starten på et nyt industrielt eventyr, som vil gavne hele den danske skov af store og små virksomheder i vindmøllebranchen. For LORC på Lindøværftet er dette et stort og meget vigtigt projekt, som vi glæder os meget til at komme i gang med.

Forretningspotentialet på markedet for havvindmøller er enormt. Med udsigt til installation af 150 GW kapacitet i Europa inden 2030 bliver den anslåede markedsværdi over de kommende 20 år 1.500 milliarder kroner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172