23948sdkhjf

Nyborg Forsyning runder de 96 procent på overskudsvarmen

Nyborg Forsyning, der leverer fjernvarme til Nyborg, er en af de forsyninger i Danmark, hvor stort set hele opvarmningen er baseret på overskudsvarme fra lokale virksomheder.

- I Nyborg kommer 96% af varmen i fjernvarmesystemet fra overskudsvarme fra forskellige virksomheder. De resterende procent af varmen kommer fra kedler, der anvender bioolie, der også er et restprodukt fra kosmetik- og levnedsvirksomheder. Vi Kan derfor sige at al vores varme er baseret på rest- eller overskudsprodukter, der ellers ville gå til spilde, fortæller Jimmy Jørgensen, der er Varmechef hos Nyborg Forsyning & Service A/S.

Koppers med ombord
Der er flere virksomheder, der leverer overskudsvarme ind i fjernvarmenettet i Nyborg. Senest tilkomne virksomhed er Koppers.

Varmen de leverer kan sendes direkte ind i fjernvarmenettet uden at skulle opvarmes yderligere fordi de i deres produktion arbejder med meget høje temperaturer.

- Den forøgede mænge overskudsvarme fra Koppers er en følge af, at Koppers produktion blev udvidet, og derfor ville de gerne afsætte den ekstra overskudsvarme de fik. Vi ville selvfølgelig gerne have del i den. Dette krævede dog en teknisk opgradering af vores anlæg, der sikrede os mod skader i fjernvarmenettet eller i kundeinstallationerne, fortæller Jimmy Jørgensen.

To varmevekslere og en pumpe
Det er den rådgivende ingeniørvirksomhed Sweco, der har bistået Nyborg Forsyning med at realisere Koppers-projektet.

Sweco har bidraget med analyser af det eksisterende og de nye dele af fjernvarmenettet, så der kunne findes en optimal løsning, som sikrer at begge parter får den ønskede værdi ud af projektet.

Allerede i 2016 blev der indgået en aftale med Koppers, men ombygningen af Nyborg Forsynings anlæg pågår stadig.

Der skal udskiftes to varmevekslere og en pumpe for at gøre forsyningens net klar til de 27.000 MWh, der årligt leveres af Koppers.

Fortsat ambitioner for mere overskudsvarme
Selvom størstedelen af varmen i Nyborgs fjernvarmenet kommer fra industriel overskudsvarme, er der hos Nyborg Forsyning fortsat ambitioner om at udnytte mere overskudsvarme fra andre lokale virksomheder. Men for at udnytte mere overskudsvarme skal fjernvarmenettet udvides med flere kunder, hvilket også er en klar strategi hos forsyningen.

- Vi har rigtig mange henvendelser fra virksomheder, der gerne vil anvende deres overskudsvarme mere effektivt, men størstedelen af den resterende overskudsvarme i Nyborg kan kun leveres til det vi kalder lavtemperaturfjernvarme, hvilket vil sige at overskudsvarmen er under 60 grader. Det kræver derfor at der er en varmepumpe, der skal opvarme vandet, og med den store mængde højtemperaturfjernvarme giver dette ikke mening på nuværende tidspunkt, hvilket er uhyre ærgerligt, når vi tænker i ressourceeffektivitet, siger Jimmy Jørgensen.

Ud over Koppers får Nyborg Forsyning i dag overskudsvarme fra Nyborg Renseanlæg, DTE Ulsa og Fortum (tidligere Kommune Kemi). I spidslast-situationer produceres der på bioolie og naturgas.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142