23948sdkhjf

Dexawave Energy klar med bølgeanlæg til september

Hanstholm Havn bliver hjemsted for endnu et bølgekraftværk, når Dexawave Energy til efteråret skal teste sit bølgekraftanlæg i bølgerne en sømil fra land.
Forløberen for Dexawave Energys testanlæg i Hanstholm Havn er et lille anlæg i størrelseforholdet 1:10, der har været testet under mindre barske forhold i Limfjorden. Nu er turen kommet til de barske bølger i havet ud for Hanstholm, skriver Nordjyske.dk.

Det nye testanlæg, der etableres til september, bliver i størrelsesforholdet 1:5, skal placeres en sømil fra Hanstholm Havn og fungere som forløber til et anlæg i fuld størrelse.

Nyttig lokal knowhow
Adm. direktør Lars Elbæk, Dexawave Energy, lægger over for avisen ikke skjul på, at man i forbindelse med projektet har trukket en del på den lokale viden om de barske forhold i havet ved Hanstholm.

- I Hanstholm er der samlet en stor viden og erfaring der er nyttig, når vi skal dimensionere og beskytte udstyr, der skal modstå Nordsøens bølger, så vi er glade for at trække på lokal knowhow.

Overdimensionering er at foretrække
Hanstholm Skibssmedie er en af de virksomheder, der er praktisk involveret i planlægning og etablering af forsøgsanlægget. Derfor kan Dexawave Energy også nyde godt af direktør Mogens Pedersens 40 år lange erfaring med skibe og skibsteknik.

- Det er mere end svært at regne sig frem til de kræfter, havet rummer. Det får du først for alvor en fornemmelse af, når du har set de skader, der kan opstå på en skibskonstruktion, der har været ude i hårdt vejr, siger Mogens Pedersen.

Han er varm fortaler for en overdimensionering af anlægget i stedet for blot at satse på, at det holder. Besparelsen ved en spinkel jern-konstruktion står som regel aldrig mål med udgifterne til at udbredre skaderne efter et haveri, forklarer han slutteligt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079