23948sdkhjf

Huset skaber et overskud på 27 kWh

Trods en lang, kold vinter og et solcelle-nedbrud i den mest solrige sommeruge, har SIB ZERO+ huset i Sønderborg i løbet af det første år leveret et overskud af strøm.
For godt et år siden rykkede Lone Midtgaard Wrang og Tom Toft Kragh ind som ejere af landets første +energihus, SIB ZERO+ huset. Hos Syd Energi, der er en af partnerne i ProjectZero, har man netop opgjort husstandens forbrug i år 1: Et overskud på 27 kWh på året.

- Det er superflot, at huset allerede i det første år producerer mere energi, end der er forbrugt, siger energiserviceleder Johannes Schmidt, Syd Energi.

Trods kold vinter og solcelle-nedbrud
- Overskudsproduktionen i det energirigtige hus er endda opnået i et år med en usædvanlig lang og kold vinter. Solcellerne på taget var faktisk dækket af sne i hele 2½ måned. Desuden gik familiens solcelle-anlæg ned en hel solskinsuge i juli, hvor det dermed ikke var i stand til at levere energi - netop i en af de perioder, hvor solcelleanlæg producerer mest energi. Med de faktorer i baghovedet er det et ekstra flot resultat, siger Johannes Schmidt.

27 kWh mere end forbruget
Mens huset og familiens adfærd var med til at skabe overskudsproduktion, så beløb det samlede årsforbrug i huset år 1 til bare 5.133 kWh - til både varme og husholdning - hvoraf blot de 2.890 kWh blev brugt til lys, ventilation og daglig husholdning som opvaskemaskine, tørretumbler og så videre. I årets løb producerede huset 5.160 kWh - altså 27 kWh mere end husets forbrug.

- Vi investerede fra begyndelsen i de nyeste energirigtige hårde hvidevarer til hele huset. Desuden var vi på kursus hos Syd Eenrgi i gode energivaner i forbindelse med madlavning og andre daglige gøremål. Vi har altid været energibevidste, men projektet har betydet, at vi er blevet endnu mere opmærksomme på selv små ting. For eksempel er vi bevidste om at slukke lys, hvor det er muligt, og aldrig at lade vandet løbe unødvendigt nogen steder. Men ellers er vi altså en helt almindelig familie. Vi sidder ikke i mørke med stearinlys, og vi vasker tøj og tørrer det igen, når det er beskidt, siger Lone Midtgaard Wrang, der også tilskriver kvaliteten af byggeriet og de tekniske systemer det positive resultat.

Ingen børnesygdomme trods prototyper
Som energi+hus har SIB ZERO+ huset blandt andet indbyggede solceller i taget og ekstra tykke isolerede mure. Huset varmes op med speciel lavenergi komfortgulvvarme og varmepumpe, som med mekanisk ventilation skifter halvdelen af luften i hele huset en gang i timen, døgnet rundt - og genbruger varmen fra den luft, der trækkes ud.

- Vi har stort set ikke oplevet "børnesygdomme", selv om en del af de tekniske løsninger er prototyper. Desuden har vi oplevet enorm imødekommenhed hos leverandørerne, hvis der er opstået et problem. De er blevet løst med det samme.

Energibevidste men langt fra fanatiske
I det nye hus nyder familien både det positive resultat af deres første år og ikke mindst deres nye familieliv i det energirigtige hus. Den 200 m2 moderne og komfortable bolig midt i Sønderborg er udviklet og opført i et samarbejde mellem byggevirksomheden SIB, ingeniørfirmaet Grontmij | Carl Bro, ProjectZero, Syd Energi og Danfoss, mens familien også fik lov at sætte sit præg på en del af arkitekturen og indretningen.

- De energirigtige løsninger betyder for eksempel, at huset skulle have store vinduespartier mod syd. Men det faldt i tråd med vores smag. Vi købte det, fordi vi kunne lide huset og de energirigtige tanker bag. Vores eneste krav var, at vi ikke skulle gå på kompromis med livskvalitet for at leve energirigtigt. Vi er bevidste - men langt fra fanatiske. Derfor er det ekstra dejligt, at vi allerede efter år 1 leverer mere strøm, end vi bruger, siger Lone Midtgaard Wrang.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094