23948sdkhjf

Trods opstartsvanskeligheder: Millionoverskud hos Solrød Biogas

Den første sæson med tang i biogasproduktionen har været en succes.

2016 var Solrød Biogas’ første egentlige driftsår og på trods af opstartsvanskeligheder i de første måneder lykkedes det alligevel at lande året med et solidt positivt resultat samt at indfri de grønne ambitioner ved at levere de forventede drivhusgasreduktioner.

Bruttofortjenesten landede i 2016 på 14,6 mio. kr. og resultatet på bundlinjen gik fra -1,3 mio. kr. i 2015 til et overskud på 3,9 mio. kr. i 2016.

Driftstabserstatning efter brand
Opstartsvanskelighederne kom som følge af en brand i motorrummet på VEKS’ gasmotoranlæg og lagerhal med store reparationer til følge, blandt andet en udskiftning af enkelte reservedele på motoren.

Reparationerne skete i to omgange dels primo januar og dels primo april. Branden betød derfor længevarende driftsstop på gasmotoren og biogassen blev i perioderne kun brændt af i VEKS’ kedel hos Solrød Fjernvarme.

Solrød Biogas har efterfølgende modtaget driftstabserstatning for de stillestående perioder for gasmotoren fra forsikringen.

Produktionen toppede i september
Produktionen på anlægget var i første kvartal af 2016 præget af reduceret biogasproduktion blandt andet som følge af ustabile råvareleverancer og det utilsigtede driftsstop på gasmotoren. Desuden har selskabet været meget tilbageholdende med produktionen af biogas i både første og andet kvartal netop på grund af motorens mange små driftsstop.

I løbet af andet kvartal lykkedes det imidlertid langsomt at rette op på tingene, idet der blev sat væsentligt fokus på dels at optimere leverancerne og indfødningen af biomasser til anlægget og dels at forbedre gasmotorens drift og ydeevne.

I tredje kvartal nåede produktionen sit hidtidige højdepunkt. I september måned alene producerede gasmotoren over 2 mio. kWh. Samlet set blev der produceret 6 mio. kWh timer i tredje kvartal.

Fjerde kvartal blev også tilfredsstillende, men var påvirket af problemer med trykstigning på gasmotoren og deraf nødvendige driftsstop.

Tang & investeringer
I slutningen af maj modtog biogasanlægget den første egentlige portion tang fra Køge Bugt. I sæsonen blev der i alt kørt over 1.200 tons tang til modtagetanken, som uden problemer kunne følge med leverancerne.

- Set i lyset af de reducerede lugtgener for borgerne samt opsamlingen og recirkuleringen af kvælstof til landbruget, har den første sæson med tang i biogasproduktionen således været en succes, skriver ledelsen i sin beretning i forbindelse med aflæggelse af årsregnskabet.

Selskabet har i løbet af året udskiftet samtlige topstykker i motoren pga. en generel defekt i den anvendte type. Derudover har man foretaget mindre optimeringer på anlægget ved modtagefaciliteter, og der er blevet etableret et net til at reducere refleksgener fra dugene på lagertankene

Eksternt fortsatte etableringen af tankanlæg hos Bregentved. Projektet har været udsat for en del forsinkelser som følge af godkendelsesprocedurer, men ved udgangen af 2016 stod i alt 13 tanke klar.

Tilfredshed med året
Biogasanlægget i Solrød er etableret og drives i tæt samarbejde med CPKelco, VEKS, Chr. Hansen, Solrød Strands Strandrensningslaug og landbruget. Ligeledes er der indgået en femårig aftale med Bigadan, der skal stå for den daglige drift af anlægget.

Bestyrelsen har i 2016 udgjort af formand Niels Hörup, Hans Chresten Odder, Eilif Nørgaard, Claus Redder Madsen og Per Hauge, mens direktør Kaj Holm Rasmussen har stået i spidsen for selskabet , og han er godt tilfreds med udviklingen..

- Med de gode resultater i anden halvdel af året blev der alt i alt skabt et flot økonomisk resultat set i lyset af biogasanlæggets endnu korte driftserfaring. Således var det også glædeligt at kunne konstatere, at biogasanlæggets produktion allerede i 2016 kunne bidrage fuldt ud med de forventede drivhusgasreduktioner og i den grad medvirke til, at Solrød Kommunes klimaregnskab og forpligtelser iht. borgmesterpagten blev opfyldt, skriver selskabet i sin ledelsesberetning. 

Solrød Biogas A/S
kr. 2016 2015
Bruttofortjeneste 14.658.600 109.746
Driftsresultat 7.549.738 -1.731.227
Resultat før skat 5.119.972 -731.326
Årets resultat 3.992.972 -1.352.626
Egenkapital 18.552.936 14.559.963
Antal ansatte 1 1
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2016.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125