23948sdkhjf

Millioner skal udfase naturgassen i Midtjylland

I efteråret 2016 indsendte 25 lokale fjernvarmeselskaber og regionens EU-kontor, Central Denmark EU Office i samarbejde med Region Midtjylland en ansøgning til puljen ELENA under den Europæiske Investeringsbank.

Den Europæiske Investeringsbank har netop bevilget 21,5 mio. kroner til projektet REFER-CDR, hvor 23 fjernvarmeselskaber, et fjernvarmedistributionsselskab og et vandkraftværk i Region Midtjylland har givet tilsagn om at investere over 500 millioner kroner i ny teknologi, der blandt andet skal være med til at udfase naturgassen på de 23 fjernvarmeværker. 

Investeringer for 543,7 mio. kr.

Pengene fra investeringsbanken skal særligt gå til rådgivning, projektering og projektstyring i forbindelse med de lovede million-investeringer i grøn energi.

Investeringer, der skal skærme cirka 35.000 fjernvarmekunder mod ellers ventede prisstigninger på flere tusinde kroner per hustand om året. De potentielle prisstigninger kommer som følge af, at det statslige tilskud, det såkaldte "grundbeløb", bortfalder med udgangen af 2018.

- Heldigvis har vi løbende haft en rigtig god dialog med de fjernvarmeværker, der står til at blive ramt, og det er meget glædeligt, at bevillingen nu er godkendt i EU-systemet, så vi kan løse udfordringen i fællesskab, siger formand for Regionsrådet i Region Midtjylland Bent Hansen (S). 

Ny energieffektiv teknologi

Baggrunden for samarbejdet mellem Region Midtjylland og de 25 fjernvarmeselskaber er et tilsagn fra selskaberne om at investere de samlede 543,7 mio. kroner i ny energieffektiv teknologi frem mod 2020.

I den proces bliver de 21,5 mio. kroner alle pengene værd. Det forklarer driftsleder i Vinderup Varmeværk, Jørgen Sørensen.

- Uden grundbeløbet mangler vi fem mio. kroner årligt på vores værk, så vi kommer ikke uden om at skulle investere i grøn teknologi. Her har vi selvfølgelig gjort os nogle tanker, men vi har samtidigt stort behov for kvalificerede indspark i forhold til både juraen på området og selve teknologien, siger Jørgen Sørensen. 

Regionen sikrer erfaringsdeling

Jørgen Sørensen understreger, at samarbejdet, der har Region Midtjylland som projektleder, sikrer muligheden for rådgivning af høj kvalitet samt ikke mindst erfaringsdeling mellem de 25 værker, der alle befinder sig på forskellige stadier i forhold til de kommende investeringer. 

- Vi kigger primært på varmepumpeteknologi, hvor vi på en eller anden måde kommer til at kunne trække energi ud af grundvandet. Men det er et komplekst marked at skulle investere i, og med denne ordning, får vi udredt, hvordan får vi gør det bedst muligt, siger Jørgen Sørensen.

Udover at fjernvarmeværkerne kan lære af hinanden, er det også målet at udbrede erfaringerne til resten af EU, så midtjysk og dansk fjernvarme dermed bliver udstillingsvindue for den grønne omstilling, der er i gang internationalt.

Fakta om REFER-CDR & EU-bevillingen

  • Projektet REFER-CDR har netop fået bevilget 21,5 mio. kroner til at understøtte omstilling til energieffektiv og CO2-besparende teknologi i fjernvarmen.
  • 25 midtjyske naturgasfyrede fjernvarmeselskaber deltager i projektet og har givet tilsagn om samlede investeringer på i alt 543,7 mio. kroner.
  • Investeringerne vil udfase naturgassens anvendelse på værkerne og erstattes af forskellige CO2-neutrale energikilder
  • Målet med projektet og investeringerne er, at gøre værkerne mere robuste og fremtidssikre
  • Der er nedsat en styregruppe til projektet. Heri sidder 4 værker repræsenteret ved driftsleder Jørgen Sørensen, Vinderup Fjernvarme, Direktør Morten Abildgaard, Viborg Fjernvarme, bestyrelsesformand Anders Møller, Løsning Fjernvarme og bestyrelsesformand Morten Bøhm, Værum-Ørum Fjernvarme.
  • Projektet er 3-årigt og slutter i maj 2020
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079