23948sdkhjf

Naturgas plus solenergi sænker varmeudgiften

Syrenlunden i Brenderup på Fyn har kombineret det eksisterende naturgasanlæg med et nyt solvarmeanlæg. Forbruget af naturgas er derfor faldet til gavn for økonomien og for miljøet
Fyns almennyttige Boligselskabs afdeling Syrenlunden er et seniorbofællesskab med 14 lejeboliger bestående af syv dobbelthuse i ét plan samt et fælleshus. Beslutningen om at anskaffe solvarmeanlæg blev truffet i 2009 af beboerne på grundlag af detaljerede beregninger fra firmaet Weishaupt.

Hjælper naturgasanlægget
Syrenlundens beboere får varme og varmt vand fra et naturgasanlæg ved fælleshuset, hvor også styringen af det nye solvarmeanlæg er placeret. Solvarmeanlægget er udviklet og leveret af Weishaupt.

Med de 40 m2 solvarmepaneler placeret på taget af fælleshuset er alt udstyret således samlet her. Herfra opvarmer de returvandet fra boligernes radiatorer, og det opvarmede vand samles i to 1.000 liters beholdere i fælles-huset. Herfra kan det solopvarmede vand hjælpe naturgasanlægget med at varme vandet op til både radiatorer og det varme brugsvand.

Selv på kolde dage kan solvarmeanlægget hjælpe naturgasanlægget. De dage, hvor solen ikke skinner, kobler systemet selv solvarmeanlægget fra, og benytter så udelukkende varme fra naturgasanlægget som tidligere.

Markant fald i forbruget
Beboerne i Syrenlunden har hidtil typisk haft et samlet årsforbrug på 16.000 m3 naturgas. Beregninger for det nye anlæg viser, at man nu kan regne med en fremtidig besparelse på forbruget af naturgas på 18,3 procent.

Efter at solvarmeanlægget har kørt siden september 2009, kan man da også nu registrere et markant fald i forbruget af naturgas.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079