23948sdkhjf

Nord Stream nupper 3,9 mia euro i første finansieringsrunde

Rørledningsprojektet Nord Stream har afsluttet den første finasieringsrunde med succes. Den positive respons har betydet, at finansieringen på 3,9 milliarder euro var overtegnet med ca. 60 procent.
Nord Stream og konsortiets aktionærer, Gazprom, BASF/Wintershall Holding GmbH, E.ON Ruhrgas AG og N.V. Nederlandse Gasunie, offentliggjorde i dag, at første fase af rørledningsprojektets finansiering nu er på plads. Den første finansieringsrunde beløber sig til 3,9 milliarder euro af projektets samlede pris på 7,4 milliarder euro og baner vejen for, at anlæg af den første rørledning kan starte som planlagt i april 2010.

Finansiering hentes hos aktionærer, banker og kreditselskaber
Projektets finansiering hentes hos Nord Streams aktionærer, som tilsammen tegner sig for en investering på 30 procent af projektets samlede omkostninger fordelt proportionalt med deres ejerandele i selskabet (Gazprom 51 procent, BASF/Wintershall Holding GmbH, 20 procent, E.ON Ruhrgas AG 20 procent og N.V. Nederlandse Gasunie 9 procent) samt 70 procent finansiering fra bankmarkedet.

26 banker deltager i finansieringen, hvilket understreger projektets attraktivitet selv i et presset marked. Eksportkredit-selskaberne i aftalen er HERMES og SACE med støtte fra Tysklands ubundne lånegarantiordning. Eksportkreditselskabernes dækning beløber sig til ca. 3,1 milliarder euro. Derudover vil der være en syndikeret lånefacilitet på udækket basis på et beløb op til 800 millioner euro. Nord Stream vil rette henvendelse til de finansielle markeder i forbindelse med finansieringens anden fase i 2010.

Den positive respons fra långiverne har betydet, at finansieringen på 3,9 milliarder euro var overtegnet med ca. 60 procent. RBS, Commerzbank og Société Générale optræder som finansielle rådgivere for Nord Stream. Unicredit har en begrænset rådgivende rolle i forbindelse med den tyske regerings ubundne lånegarantiordning. White & Case optræder som juridiske rådgivere for Nord Stream, mens Clifford Chance rådgiver långiverne.

- Baseret på finansieringens første fase står det klart, at investorerne ser Nord Stream som en solid investering. Vi takker dem for deres konstruktive støtte, som bringer os endnu et skridt nærmere realiseringen af dette vigtige projekt. Den succesfulde afslutning på finansieringen af første fase viser, at der er oprigtig entusiasme omkring dette projekt, der vil give Europa endnu en vigtig forsyningsrute til naturgas. Anlægsarbejdet begynder i april, og Nord Stream holder dermed tidsplanen om at levere gas til Europa fra 2011, udtaler Matthias Warnig, Managing Director i Nord Stream.

Alexei Miller, formand for Gazproms Management Committee
- Afslutningen på finansieringen til fase ét er en milepæl i udviklingen af Nord Stream-projektet, som flytter projektet fra koncept til realitet. Nord Stream styrker den årelange relation mellem Rusland og Europa; en relation, som har eksisteret i næsten fyrre år. Gazprom er glade for at være en del af et foretagende, som vil levere pålidelige forsyninger af russisk energi til Europa i mange år fremover.

Dr. Bernhard Reutersberg, bestyrelsesformand i E.ON Ruhrgas
- Den succesfulde afslutning af finansieringen af fase ét viser, at E.ON Ruhrgas og medlemmerne af Nord Stream-konsortiet fortsat betragtes som pålidelige partnere, særligt i disse økonomisk vanskelige tider. Ved at kunne finansiere 70 procent af projektets samlede pris med ekstern kapital, har Nord Stream demonstreret, at selskabet møder bankernes høje krav til stabile kommercielle projekter.

Dr. Rainer Seele, bestyrelsesformand i BASF/Wintershall
- Nord Stream vil sikre en sikker energiforsyning til Europa mange år fremover. Med sine fortrinlige CO2-værdier og mulighed for lagring er gas det eneste fossile brændstof med en klimavenlig fremtid, der er at betragte som et oplagt supplement til vedvarende energikilder med svingende produktion som fx vind og sol.

Marcel P. Kramer, bestyrelsesformand og administrerende direktør i N.V. Nederlandse Gasunie
- Nederlandse Gasunie er glade for, at finansieringens første runde er afsluttet. Nord Stream er endnu en vigtig forsyningsrute til leveringen af betydelige mængder naturgas. Projektet betyder, at forbrugerne i mange dele af Europa fortsat kan drage nytte af naturgas, som er det reneste fossile brændstof. Nord Stream bidrager således til en bæredygtig fremtid.

Opførelsen af den første rørledning påbegyndes i april 2010 med rørlægningsfartøjet Castero Sei. Rørlægningsfartøjet Solitaire vil påbegynde rørlægningen til den samme rørledning i september 2010. Efter planen vil anlægsarbejdet i forbindelse med den første rørledning være afsluttet i 2011. Anlæg af den anden parallelle rørledning påbegyndes efter planen i 2011 og afsluttes i 2012.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125