23948sdkhjf

Stockholm: Flere vindkraftværker til Sverige

Den svenske erhvervsminister Maud Olofsson er bekymret. Den forgangne vinter viser med stor tydelighed, hvor sårbar den svenske elforsyning er. Derfor skal der nu satses på vedvarende energi.
Det er ikke blot i Danmark, at vejret har været ekstremt denne vinter. Også i Sverige får befolkningen nu konsekvenserne af den hårde vinter at føle med de historisk høje elpriser. I en debatartikel i Dagens Nyheter den 2. marts konstaterer den svenske erhvervsminister Maud Olofsson, at den forgangne vinter med stor tydelighed viser, hvor sårbar den svenske elforsyning er. Det oplyser Den Danske Ambassade i Stockholm.

En tredje gren i forsyningen nødvendig
Konsekvenserne, når store dele af kernekraften står stille, er et klart eksempel på dette, påpeger hun i artiklen. Den svenske regering har derfor konkluderet, at man er for afhængig af blot to energikilder: vandkraft og kernekraft. Derfor skal der, for at skabe en langsigtet og robust elforsyning, oprettes en 'tredje gren' i form af en kraftig udbygning af vedvarende energi. Riksdagen har besluttet at andelen af vedvarende energi i år 2020 skal udgøre mindst 50 procent af den totale energianvendelse.

Maud Olofsson erklærer, at regeringen vil fastsætte nye kvoter inden for elcertifikatsystemet, som er et markedsbaseret støttesystem for effektiviseringen af elproduktionen fra vedvarende energikilder i Sverige.

Elproduktion fra vedvarende energi skal øges
Målet, der skal realiseres, er at øge elproduktionen fra vedvarende energikilder med 25 TWh frem til år 2020, samt forlænge systemets virke til og med 2035. Desuden, påpeger Olofsson, vil man også stræbe efter at bygge 2.000 nye vindkraftværker inden for de næste 10 år. Imod alle odds bedømmer de svenske energimyndigheder dog, at Sverige vil have et el-overskud i de nærmeste 20 år, så elprisen vil højst sandsynligt fortsat kunne være konkurrencedygtig sammenlignet med andre europæiske lande.

Slutteligt fastslår Olofsson, at der også behøves en stærk overføringskapacitet mellem de nordiske lande. Blandt andet har den norske regering i samarbejde med den svenske indgået aftale om at forcere en udbygning af el-nettet mellem de to lande.

Norsk/Svensk samarbejde
Et yderligere samarbejde mellem Norge og Sverige foreligger mellem svenske SCA (Skogsbolaget) og det norske vedvarende energiselskab Statkraft. I 2007 indgik de to selskaber aftale om en vindkraftsudbygning langt større end tidligere set i Sverige. Målet var at bygge 460 vindkraftværker fordelt på seks vindparker, som ville have skabt en årlig produktion på 2,4 TWh - omtrent ligeså stor som sidste års samlede svenske vindkraftsproduktion.

Men grundet modstand fra blandt andet ornitologiske foreninger samt forskellige kommuner, er projektet nu meget forsinket. Administrerende direktør for samarbejdet Statkraft SCA vind påpeger i en artikel den 2. marts i Dagens Industri, at lavkonjunkturen og den styrkede kronekurs bevirker, at priserne på vindkraftværker er faldet kraftigt. En forsinkelse er derfor uheldig, da man ikke ved, om vilkårene ser ligeså gode ud på et senere tidspunkt. Det er endnu uklart om projektet bliver gennemført.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095