23948sdkhjf

Store muligheder for den nordjyske vindmølleindustri

Mere end 80 nordjyske virksomheder er på banen, når det gælder vindmøller. Nu skal samarbejdet mellem disse styrkes med det nye nordjyske netværk HUB North.
Nordjylland har alle kompetencer, når det gælder vindmølleindustrien. Inden for planlægning, produktion, test, opsætning og vedligeholdelse er en eller flere nordjyske virksomheder identificeret som væsentlige aktører, der gør Nordjyllands potentiale som kraftcenter for vindenergi stort, viser en helt ny undersøgelse.

Det er de muligheder, der skal udnyttes og videreudvikles, så man får endnu bedre fodfæste på det globale vindmøllemarked, der fortsat er i kraftig vækst og udvikling.

- I modsætning til andre steder i landet, der også vil noget inden for vindmølle-energien, er vi i fuld gang og har været det i mange år. Nu gælder det om at styrke og synliggøre den position, siger marketingschef, Ole Brøndum, Aalborg Havn.

HUB North ser dagens lys
Det er Aalborg Havn, der sammen med Erhvervsafdelingen i Aalborg Kommune, Region Nordjylland, Vindmølleindustrien, Dansk Industri Aalborg, Aalborg Universitet og Invest in Denmark, der har taget initiativ til det ny netværk under navnet HUB North. Formelt åbnes netværket den 8.marts med et kick-off-seminar på Aalborg Havn.

Siemens Windpower, Bladt Industries, KR-Wind og Aalborg Universitetet er blot nogle af de 80 nordjyske aktører, der har kompetencer inden for vindmølleindustrien. Og Aalborg Havn har de fleste af de facililter, der skal til for at kunne være en del af moderne vindmølleproduktion.

Glæde over det nordjyske initiativ
I 2009 steg installationen af vindmøller på verdensplan med 31 pct., og alt tyder på, at væksten for vindmøller vil fortsætte. Ca. 26.000 er beskæftigede i den danske vindmølle-industri, der i 2008 eksporterede for 42 mia.kr.

Direktør Jan Hylleberg fra brancheorganisationen Vindmølleindustrien glæder sig over det nordjyske initiativ.

- Vindmølleindustrien er en vækst-industri, og det betyder, at virksomhederne i vindbranchen er med til at skabe lokal og regional vækst i Danmark. Men skal vi tage kampen op med de udfordringer, vi har med manglende likviditet og kraftig stigende global konkurrence, skal vi som branche udvikle os. Med de initiativer som Region Nordjylland, Aalborg kommune og Vindmølleindustrien har taget, synes jeg, vi er godt på vej, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien.

Lederen af Aalborg Kommunes Erhvervsafdeling, Vibeke Stoustrup, ser HUB North som endnu et eksempel på betydningen af netværk.

- Vi har gennem adskillige år arbejdet med netværk eller klynger, og det er en af de bedste måder, vi som kommune, kan støtte et erhverv og dermed konkrete virksomheder på. Jeg er sikker på, at vi også kan medvirke til på denne måde at styrke den nordjyske vindenergi-industri, siger Vibeke Stoustrup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125