23948sdkhjf

Planer for solvarme ved Vojens Fjernvarme

Vojens Fjernvarmes bestyrelse har i januar 2010 besluttet at arbejde på at få solvarme, der kan dække ca. 17 % af den årlige varmeproduktion, som er ca. 60.000 MWh.
Hos Vojens Fjernvarme planlægger man miljøvenlig energiforsyning i form af et 17.000 kvadratmeter stort solvarmeanlæg.

Anlægget vil kunne reducere CO2 udledningen med 1,5-2 ton pr. forbruger pr. år og samtidig levere 100 % ren energi til de ca. 2000 fjernvarmeforbrugere. Derudover vil anlægget kunne bidrage væsentligt til energistyrelsens krav om energibesparelser som for Vojens Fjernvarmes vedkommende er på 941 MWh pr. år de næste 10 år.

Foreløbige beregninger viser at projektet vil koste ca. 35 millioner kr. ekskl. moms, men varmeprisen forventes, set over 20 år, at blive billigere end den nuværende gas-varme pris. Der skal laves et projektforslag som sendes til kommunen som skal godkende projektet og udarbejde lokalplan for området. Anlægget tænkes placeret i Vojens industriområdet.

Plads til udvidelser
Anlægget vil blive dimensioneret så der er plads til udvidelser med evt. mere solvarme og/eller anden alternativ energi, så som f.eks. fliskedel eller halmkedel.

Udvidelserne skal ses i sammenhæng med flere fjernvarmetilslutninger og i fremtiden f.eks. is-arenaen og evt. kommende bygninger på slagterigrunden som også forventes at skulle have fjernvarme.

Indtil videre vil Dong Gas Distribution kræve en kompensation på 25.334 kr. pr. gas-villakunde som konverteres til fjernvarme. Så der er ikke brugerøkonomi i det i øjeblikket. Sagen om kompensationsbeløbet ligger hos klima- og energiministeriet.

Solvarme bedste alternative løsning
Selv om Vojens Fjernvarme iflg. loven ikke har frit brændselsvalg, har bestyrelsen arbejdet med mange muligheder inden for alternativ energi over de sidste 2-3 år.

Det er indtil videre kun solvarme som er faldet positiv ud, de andre muligheder har vist sig ikke at være en mulig løsning enten fordi projekterne ikke er blevet til noget, eller fordi de er for økonomisk risikable.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111