23948sdkhjf

Schneider Electric slukker lyset på Christiansborg

Schneider Electric har efter en testperiode på fire måneder vundet entreprisen på levering af tusind bevægelsessensorer til opsætning på Christiansborg.
Lyset slukkes aldrig helt på Christiansborg Slot – for med rundt regnet 1.200 ansatte vil der altid være en lampe tændt et eller andet sted på borgen. Og det er der i og for sig intet problem i – bare lampen lyser for nogen. Står den tændt og glemt tilbage, er det spild af penge. Derfor har Folketinget indledt et energispareprojekt, der skal sætte el-regningen på skrump.

Schneider Electric vandt lysstyringsprojektet
Efter at have testet sensorløsningerne i 3-4 måneder blev 3 typer udvalgt og kom i udbudsrunde. Løsningen fra Schneider Electric var en af dem, der bestod.

Lysstyringsprojektet består i sin enkelthed i, at der rundt om på gange, i kontorer, tekøkkener, toiletter mm. sættes sensorer op, som registrerer, når der er bevægelse i rummet. Derved tændes lyset automatisk, når et rum befolkes og slukkes, når det forlades igen. Derudover er der dagslysstyring på udvalgte steder, som sikrer, at lyset i rummet kun tændes, hvis lyset kommer under et vist niveau.

Kort sagt handler det om, at Folketinget ønsker at opføre sig fornuftigt og ikke bruge mere energi end højst nødvendigt. Det er først og fremmest et spørgsmål om at spare på budgettet, men derudover er det en ekstra gevinst, at det også kommer miljøet til gode.

Bevægelsessensor til eksamen
Christiansborg er et rigtigt slot med et utal af gange, kamre, sale og rum. Derfor ender antallet af bevægelsessensorer, der skal sættes op på omkring de tusind. Men at det blev Lauritz Knudsen-sensoren fra Schneider Electric, der blev udvalgt til projektet, var langt fra en selvfølge:

– Vi startede med at lave et pilotprojekt på 6-7 kontorer. Der blev sat forskellige sensorløsninger op af forskelligt fabrikat, så vi kunne teste, hvilke der bedst matchede brugernes behov. Derudover havde pilotprojektet også til formål at få brugernes syn på løsningerne samt give dem en forståelse for, hvad det var, vi var i gang med – vi ville gerne have, at de forstod meningen bag, fortæller Francesco Morelli, der er rådgivende ingeniør fra ingeniørfirmaet Esbensen Morelli.

Folketinget betaler selv regningen
Den 1. januar 2008 overdrog Slot- og Ejendomsstyrelsen forbrugsudgifterne på el-delen på Christiansborg til Folketinget. I den forbindelse blev det interessant for Folketinget at se nærmere på el-regningens størrelse, og hvor der eventuelt var penge at spare. Derfor sammenfattede Tinget en række potentielle energibesparende projekter, forelagde de mest rentable for præsidiet og fik herefter bevilliget 15 millioner kroner. Så projektet består af flere delprojekter, hvoraf lys og lysstyring med opsættelse af bevægelsessensorer er et af dem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109