23948sdkhjf

Støtte til energiprojekter i kommuner og regioner

Den Europæiske Investeringsbank EIB har nu åbnet programmet ELENA, som giver direkte støtte til projektforberedelse af kommunale og regionale energiprojekter efter "først-til-mølle"-princippet.
EU’s klima og energipakke, det såkaldte 20-20-20 initiativ, sætter ambitiøse mål for EU’s energiforsyning, drivhusgasudledningen skal reduceres med mindst 20%, den vedvarende energi skal øges til 20% af energiforsyningen, og der skal spares 20% på energien.

Fokus er rettet mod at gøre det lettere og mere attraktivt at øge investeringerne i bæredygtige energiprojekter. Kommunerne og de lokale aktører har her en central rolle, og et stort antal danske kommuner og byer har allerede taget udfordringen op som klimakommune, eco-city eller energiby.

Projektstøtte via ELENA efter ”først til mølle”- princippet
Projektideerne skal omsættes til energiinvesteringer, hvis de skal blive til andet en blot skitser. Vejen til en investering kræver, at en projektidé viderebearbejdes og gøres klar til finansiering (”bankable”).

Den Europæiske Investeringsbank EIB har nu åbnet programmet ELENA, som giver direkte støtte til projektforberedelse af kommunale og andre projekter efter ”først til mølle”-princippet. Projektstøtten ydes af banken som led i programmet Intelligent Energi – Europa, hvor der forventes projektstøtte inden for en ramme på 250 mio.kr. i 2009/2010.

Covenant of Mayors
I EU-sammenhæng er initiativet ”Covenant of Mayors” vokset frem. I dag har over et tusinde europæiske byer tilsluttet sig covenanten. ”Borgmesteraftalen” (som covenanten kan oversættes til) betyder, at byen sammen med de mange andre europæiske byer forpligter sig til at opstille og gennemføre en handlingsplan for bæredygtig energi, så kommunen opfylder 2020 målene.

Konference 20. januar 2010 i Slagelse om ELENA og Covenant of Mayors
Slagelse Kommune er vært ved en konference om ELENA og Covenant of Mayors. Konferencen afholdes onsdag den 20. januar 2010 kl. 10-15 på Hotel Frederik II i Slagelse.

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125