23948sdkhjf

Århus vil spare millioner med LED-lys

I Århus hjælper Cowi med at udskifte godt halvdelen af kommunens gadebelysning. Formålet er at nedbringe energiforbruget, og flere kommuner står over for en lignende udfordring.
Godt 300.000 kviksølvpærer og et stort antal glødelamper fordelt over hele landet skal udskiftes i løbet af de næste 10 år. Det er konsekvensen af et nyt EU-direktiv, der skal nedbringe energiforbruget. Det betyder, at de danske kommuner får nok at se til.

I Århus hjælper Cowi kommunen med at løse opgaven. Det indebærer en kortlægning af samtlige kommunens lysstofrør, glødelamper og kviksølvspærer for at undersøge, hvor mange der er og hvor. Kortlægningen danner grund for en analyse af, hvad der kan spares og forslag til, hvad de eksisterende lamper kan udskiftes med, fx lavenergipærer eller LED-lys.

Hvert andet armatur skal skiftes
Konklusionen på Cowis foreløbige analyser betyder, at Århus Kommune i løbet af de næste 10 år skal skifte ca. 28.000 af mere end 51.000 armaturer – altså godt halvdelen af kommunens gadebelysning. En proces, der kommer til at koste i omegnen af 143 mio. kr.

Århus Kommune har desuden bedt Cowi om at finde besparelser på drift og vedligehold af vejbelysning. Fra nytår kan kommunerne nemlig ikke længere få afgiftsrefusion på indkøb af strøm. Det betyder, at Århus Kommune skal spare 3 mio. kr. årligt på drift- og vedligeholdskontoen.

- Vi undersøger, om man for eksempel kan slukke lyset om natten, slukke det tidligere om morgenen eller tænde det senere om aftenen. Det er også en mulighed kun at tænde hvert andet eller hvert tredje armatur, eller måske kun at satse på gadebelysning i byzonen. Det er en spændende opgave, hvor vi balancerer mellem den tryghed, som gadebelysning giver borgerne, og så at finde de løsninger, som er teknisk billigst, forklarer Pia Westergaard, Cowi.

Kilde: Cowi - http://www.cowi.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094