23948sdkhjf

Endnu bedre udnyttelse af biogas på vej

Med en online overvågning af forskellige parametre i produktionen af biogas kan energiudbyttet af den klimavenlige energikilde optimeres.
Biogas kan udnyttes endnu mere effektivt end i dag. Forskere ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, arbejder sammen med flere partnere på at realisere potentialet fra den klimavenlige biogas. Det sker i verdens største forsøgsbiogasanlæg på fakultets forskningscenter i Foulum ved Viborg.

Ideen går ude på at overvåge forskellige parametre i produktionens forløb online og justere processerne derefter.

- Som det er nu, frygter driftsledere på biogasanlæg, at deres anlæg løber ”sur”. Det betyder, at pH i biogasvæsken falder til et niveau, der hæmmer de bakterier, som danner metan. Det kan føre til driftsstop og tømning af tanken efterfulgt af en langsom genstart, forklarer forskningsleder Anders Peter Adamsen fra Institut for Jordbrugsteknik ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

For at undgå den situation, der kan medføre produktionstab i flere uger, driver driftsledere på biogasanlæg ofte deres anlæg forsigtigt og konservativt. Det betyder, at biogasanlæggets fulde potentiale ikke udnyttes. Det skal det nye projekt råde bod på.

Optimerede målinger
På større biogasanlæg måler man i dag regelmæssigt på processens pH-værdi og mængden af flygtige fedtsyrer. Men der er et stort behov for nye og forbedrede metoder til at overvåge, styre og regulere biogasanlæg.

Udviklings- og demonstrationsprojektet ”Real-time control of biogas reactors” undersøger tre lovende teknologier til at optimere biogasprocessen.

- Nær-infrarød spektroskopi (NIR) måler flygtige fedtsyrer i væsken.

- Gaskromatografi (GC) måler metan, kvælstof og brint i gassen.

- Membran-inlet massespektrometri (MIMS) kan måle kuldioxid, metan, svovlbrinte og flygtige fedtsyrer i selve biogassen.

Desuden måles de flygtige fedtsyrer i væsken med en gaskromatograf med henblik på metodeudvikling af NIR. De tre teknologier supplerer hinanden ved at kunne måle på flere interessante stoffer både i væske- og gasfasen.

Erfaringer og data indsamles
Projektet har kørt i et års tid. Instrumenterne er blevet installeret på en af Xergi’s små pilotreaktor på biogasanlægget ved Forskningscenter Foulum. Der er allerede nu indhøstet unikke erfaringer med hensyn til instrumenterne, dataopsamling og procesforståelse.

I de kommende måneder vil projektdeltagerne behandle de opsamlede data for at finde de bedste metoder til at forudsige processen og i 2010 vil erfaringerne blive udnyttet til at styre processen.

- I 2008 stod biogas for 0,5 procent af den samlede danske energiproduktion. Det tal kan øges med 10 procent, hvis overvågningen af biogasprocessen øges og udnyttes til at styre processen, siger Anders Peter Adamsen. Det vikl ske på grund af en bedre processtabilitet, bedre udnyttelse af biomassen og mulighed for at føde reaktoren mere optimalt.

Projektet er et samarbejde mellem Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Teknologisk Institut og Xergi A/S og er støttet af ForskEL-programmet under www.Energinet.dk .

Kilde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094