23948sdkhjf

Varmeregning på 0 kr. – koster over 40.000 kr. om året

BT skrev i gårsdagens avis om et hus med en varmeregning på 0 kr. - men prisen for dette kunststykke vil blive på 40.000 kr. om året. Derfor advarer Dansk Fjernvarme nu private mod danskerne om at kaste sig ud i lignende energi-investeringer.
Varmeregning: 0 kr. Overskriften er bombastisk i BT torsdag den 10. december. Varmeregningen til fjernvarmen bliver 0 kr., ja. Men regningen for dette kunststykke bliver 40.000 kr. om året. Forudsat, at det nye energianlæg kan holde i 50 år. Derfor bør folk tænke sig rigtig godt om, før de eventuelt kaster sig ud i den slags, advarer Dansk Fjernvarme.

Historien handler om at gøre et 70’er rækkehus i Albertslund klimavenligt. Det skal have egen vindmølle, solfangere til varmt brugsvand og solceller til lidt ekstra strøm, og der bliver slået 30 centimeter isolering uden på huset. Det sidste betyder, at ejendomsværdiskatten stiger.

Prisen for projektet er 1,5-2 millioner kroner, eller hvis man regner udviklingsomkostningerne med 3-4 millioner kroner.

Altså op mod et par millioner kroner for at få en varmeregning på 0 kr. Gennemsnitsprisen for fjernvarme for et standardhus i Albertslund-området er 13.711 kr. årligt. Projekt varmeregning 0 kr. har altså en tilbagebetalingstid på over100 år. Uden renterne er medregnet.

- Det her er helt galt. Alt i alt har man med dette rækkehus opnået en varmeregning på 0 kr. – men en årlig merudgift i størrelsesordenen 40.000 kr. Og en kortsigtet positiv effekt på klimaet, siger formand Uffe Bro fra Dansk Fjernvarme.

Pyt med det, lyder det fra husets beboer i artiklen, for det er ikke pengene, det handler om. Det er miljø, økologi og klima. Huset bliver CO2-neutralt. Der er ikke nævnt noget om CO2-udledningen til byggeri og materialer ved projektet.

Fjernvarmen i Albertslund kommer fra Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS). Her er varmen blandt andet blevet til på baggrund af affaldsforbrænding, træpiller og halm. CO2-udledningen er på 2052 kilogram årligt for et standardhus. Tilmed minimeres udledningen år efter år. Sammenlignet med individuel naturgas udleder et standardhus i Albertslund kun godt halv så meget CO2.

VEKS er med i den ambitiøse klimaplan Varmeplan Hovedstaden, hvor man målrettet arbejder med at vinke farvel til fossile brændsler, så man allerede i 2025 bruger 70 procent vedvarende energi ved at bruge betydeligt mere biomasse. At andelen ikke forventes højere skyldes, at man stadig forventer at benytte affalds-varme, hvor man har en vis mængde plastic med i affaldet, fordi det ikke er sorteret fra ude i den enkelte husstand.

- Projekter som rækkehuset i Albertslund er hverken samfundsøkonomisk eller privatøkonomisk fornuftige. Det er nok nærmere det glade vanvid, som almindelige boligejere absolut ikke skal anbefales at kaste sig ud i, siger Uffe Bro.

Han peger på, at forsøgsprojekter er glimrende, for ellers udvikler vi ikke vore boliger i en energirigtig retning. Faktisk skal vi have den slags i større omfang end nu. Men det skal ske med omtanke og tænkes ind i helheden. Dette hus kunne måske have en samfundsøkonomisk ide, hvis det ikke lige nøjagtigt lå inde i et fjernvarmeområde. Men det gør det, og derfor vælter regnestykkerne omkuld.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11