23948sdkhjf

NKT vil begrænse slid på vindmøller

Med avanceret laserteknologi vil NKT Photonics forudsige vindens kraft og forberede vindmøllerne på pludselige belastninger.
I dag overdimensioneres vindmøllerne bevidst for at kunne klare kraftige og pludseligt opståede vindstød, men takket være laserteknologien, der er udviklet i et samarbejde mellem NKT Photonics og Risø, kan det måske undgås i fremtiden. Fidusen er, at laseren måler vindforholdene foran møllen og herefter sender informationerne videre til vindmøllen. Ifølge projektparterne vil teknologien kunne give en højere strømproduktion og færre skader på møllerne. Det skriver Børsen.

- Vores partnere har haft test af disse systemer i perioden 2004-2006, blandt andet i offshore test i Nordsøen med den tyske vindindustri og har siden haft test på vindmøller i Tjæreborg siden maj i år, og teknologien virker. Nu vil vi indgå aftaler med producenter af vindmøller på markedet, der skal afprøve teknologien endeligt, forklarer Jakob Dahlgren Skov, direktør hos NKT Photonics, til Børsen.

Prisen for teknologien er lige nu 500.000 kr. pr. vindmølle, men Jakob Dahlgren Skov forventer, at prisen vil falde i takt med, at teknologien bliver mere udbredt. Sammen med projektpartneren Risø har han indsendt en ansøgning om støtte hos Højteknologifonden for at få teknologien afprøvet i vindmølleindustrien.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158