23948sdkhjf

Dansk Energi: Svar til Energistyrelsen

Energistyrelsen anklager i en pressemeddelelse Dansk Energi for at skade energispareindsatsen. Energistyrelsen fremfører i pressemeddelelsen en række postulater, som Dansk Energi finder sig nødsaget til at korrigere.
For det første skriver Energistyrelsen "Brug løs, synes det nye budskab at være fra energiselskabernes brancheforening". Dette har Dansk Energi på intet tidspunkt givet udtryk for, og det er helt uholdbart, at en offentlig myndighed på denne måde lægger Dansk Energi ordene i munden.

Dansk Energi har tværtimod gang på gang givet udtryk for, at energieffektivisering er afgørende for at løse de udfordringer, vi står overfor på energiområdet. Dansk Energi har igen og igen fremhævet vigtigheden af energibesparelser for at reducere vores energiforbrug, reducere vores VE-forpligtelser og gøre os uafhængige af import af olie og gas fra Rusland og Mellemøsten. Og så har vi, hvad der åbenbart er for kompliceret for nogle, fremført at nogle energibesparelser har større klimaeffekt end andre, og at nogle virker på den korte bane og andre virker på den lange.

Dansk Energi har gang på gang sagt, at der er rigtig sund fornuft og god økonomi i energibesparelser, og at denne indsats bør opprioriteres. Men vi også sagt, at man skal være varsom med, hvordan man sælger besparelserne overfor forbrugerne og erhvervslivet. For forbrugerne finder ud af det på et tidspunkt, hvis man fordrejer sandheden, og det er både energisektorens og de offentlige myndigheders opgave at hjælpe med til, at danskerne kender de rette sammenhænge på energiområdet.

Faktum er, at elbesparelser på den korte bane ikke giver nogen CO2-effekt, fordi vi har et CO2-kvotesystem. At det forholder sig sådan kan ses i en stribe svar til Folketinget, inklusive svar fra Energistyrelsen.

Til forskel fra mange andre prøver vi at tage vores kunder, som tæller samtlige danske husstande og erhvervslivet, alvorligt. Vi tror det er rigtigt, når man giver udtryk for, at man gerne nu-og-her vil gøre noget for klimaet. Mange tror, at besparelser på kvoteomfattet energi (el og fjernvarme) har den effekt. Det er jo ærgerligt for de danskere, som på den måde bliver vildledt af offentlige myndigheder og den almene offentlige debat. Man kan naturligvis undertrykke sandheden, men det er ikke rigtigt vores stil. Vi må forstå, at Energistyrelsen er uenig i den vurdering.

Det gør os ikke til modstandere af energibesparelser, og Dansk Energis medlemmer bidrager afgørende til konkret realisering af energibesparelser. Derfor er det næste postulat fra Energistyrelsen mindst lige så besynderligt.

Således skriver Energistyrelsen, at "Dansk Energi er på kollisionskurs med den Energispareaftale, som Dansk Energi har indgået med energiministeren". Dette er grebet ud af den blå luft.

- Vi står om nogen på mål for den spareindsatsen, som energiselskaberne medvirker til. Og der står intet sted i den aftale, at vi skal medvirke til halve sandheder om, at elbesparelser har en klimaeffekt, som den lige nu vitterlig ikke har, siger adm. direktør Lars Aagaard, Dansk Energi.

- Vi ønsker at lave konkrete energibesparelser hos forbrugerne, som disse får glæde af, fordi energiregningen falder og vi gør os uafhængige af olie fra Mellemøsten mv. Men vi skal ikke proppe besparelser ned i halsen med "feel good" argumenter, som ikke har hold i sandheden. Det må vi så lade andre om, siger Lars Aagaard.

Læs Energistyrelsens oplæg til debatten i artiklen: Energistyrelsen: Dansk Energis udtalelser skader energispare-indsatsen her på portalen.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125