23948sdkhjf

Energimiks skal erstatte kul på Nordjyllandsværket

I forbindelse med købet af Nordjyllandsværket nedsatte Aalborg Kommune Råd for Grøn Energi, der skulle undersøge de bedste løsninger i forhold til den planlagte grønne omstilling af varmeproduktionen i fremtiden.

 - Den fossilfri varmeproduktion, der skal erstatte den varme Aalborg Varmes kunder i dag får fra Nordjyllandsværket, skal i fremtiden komme fra en kombination af en række energianlæg og -kilder - eksempelvis overskudsvarme fra industrien, varme-pumper, sæsonvarmelagre, solvarme og biomasse.

Sådan lyder konklusionen blandt andet fra Råd for Grøn Energi, der har set nærmere på, hvordan varmeforbrugerne kan sikres fossilfri fjernvarme i fremtiden, når Nordjyllandsværket udfases omkring 2028.

- Fremtiden er usikker, da vi ikke kan forudsige udviklingen i el- og brændselspri-serne, og i den verden giver det en langt mere robust løsning, når man har flere ben at stå på. Den løsning, der er lagt op til, giver en mere energieffektiv varmeforsyning, fordi man både kan integrere vedvarende energi, udnytte industriens spildvarme og genbruge overskudsvarme, der ellers ville gå tabt. I det lange perspektiv er der ikke biomasseressourcer nok til at alle kraftværkerne bare kan køre på det, så Aalborg tænker væsentligt mere langsigtet med denne løsning, siger Henrik Lund, Professor ved Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet.

Forude venter nu et stort arbejde med at planlægge, hvordan rådets anbefalinger skal omsættes i praksis.

Rådet for Grøn Energi har fra opstarten bestået af en række eksperter og fagper-soner på fjernvarmeområdet, bl.a. fra Dansk Energi, Dansk Fjernvarme, Aalborg Universitet, Fleksenergi, Energinet.dk, GEUS og medarbejdere fra Aalborg Energi-koncern og Miljø- og Energiforvaltningen. Derudover har Aalborg Portland, Reno Nord, Naturstyrelsen, Dansk Landbrug og samtlige partier fra Aalborg Byråd været repræsenteret i rådet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079