23948sdkhjf

Stort potentiale i søsalat

Et forskningsprojekt afslører, at makroalgen Ulva opfylder forventningerne med fire gange mere energiproduktion end landbaserde energiafgrøder.
Fremtidens stigende behov for biomasse til energiformål kan dækkes med makroalgen Ulva eller søsalat, som det hedder i daglig tale.

Forskere har siden april 2008 arbejdet med at afklare potentialet i søsalat og i dag, halvandet år efter opstart, er status, at man kan høste 45 ton tørstof pr. hektar i store bassiner. Det er fire gange mere end udbyttet ved energiafgrøder som f.eks. energipil.

Forskerne kan sandsynligvis fordoble udbyttet ved at lede CO2 fra røggassen i et kraftværk gennem vandet i bassinerne med søsalat.

Selvom forsøget tegner godt, har arbejdet med søsalat også budt på udfordringer. Et højt indhold af aske og salte gør, at søsalat ikke er specielt velegnet til forbrænding. Derfor skal man i stedet se søsalat som et additiv til andre biomasser i en forbrændingsproces. Det skriver Ingeniøren.

Forskerne arbejder i øjeblikket på at udvinde bioethanol af søsalat. Her forventes det, at nye gærtyper og hydrotermisk forbehandling kan gøre det mulig at producere 10 gram ethanol pr. 100 gram tørstof mod de ca. tre gram pr. 100 gram, man kan fremstille i dag.

Også biogasproduktionen kan blive en stor vinder, hvis forskerne på Risø DTU får held med at optimere udbyttet ved en ændring af temperatur, opholdstid og forbehandlingsmetoder.

Ifølge biomasseekspert, professor Claus Felby fra Life Sciencies på Københavns Universitet, er søsalat en udfordrende størrelse.
- Derfor tror jeg, at vi skal dybere ind i selve algerne og designe dem lidt om, før alge-biomasse bliver rigtig velegnet som råvare til bioethanol eller biogas, siger han til Ingeniøren.

Søsalat-projektet er delvis finansieret via elpriserne, og ud over Teknologisk Institut deltager Risø DTU, Danmarks Miljøundersøgelser og Dong Energy.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188