23948sdkhjf

Ny rapport: Den danske fjernvarmemodel har det hele

Forsyningssikkerhed, effektivitet og bæredygtighed - Den danske fjernvarmemodel har det hele. For første gang nogen sinde er der blevet sat tal på, hvordan den danske fjernvarmeindustri bidrager til samfundsøkonomien.
Rapporten Fjernvarmeindustrien 2008, der er udarbejdet af COWI A/S på initiativ af det danske fjernvarmeeksportråd, DBDH, og fjernvarmeværkernes reklamebureau, FIF Marketing, er der for første gang nogen sinde blevet sat tal på, den danske fjernvarmeindustris bidrag til samfundsøkonomien.

Rapporten afslører bl.a., at eksporten af dansk fjernvarmeteknologi er steget med over 100% fra 2003 til 2007, hvor eksportindtægterne rundede 4 mia. kr. Det fremgår også, at branchen – trods finanskrise og forsigtige fremskrivninger – forventer en stigning i eksporten på yderligere 50% fra 2007 til 2015.

Samtidig tegner rapporten et billede af, hvorfor der verden over er stigende interesse for dansk fjernvarmeteknologi og ekspertviden på området. Allerede i starten af 1980erne var den danske fjernvarmesektor i gang med en omstilling af den kollektive varmeforsyning, der på én gang reducerer brændselsforbruget, gør os mindre afhængige af fossile brændsler og nedbringer CO2-udledningen. Det skyldes, at vi med fjernvarmen i Danmark udnytter et væld af energikilder som f.eks. overskudsvarme fra el-produktion og industri, biomasse, solenergi mv. I dag er 47% af den danske fjernvarmeproduktion baseret på vedvarende energi.

Det tilskrives således udbygningen af det danske fjernvarmenet fra 1990 og frem, at Danmarks samlede energiforbrug ikke er steget i takt med, at vi har oplevet økonomisk vækst. Den udvikling er uden sidestykke i verden. Selvom fjernvarmeproduktionen siden 1990 er steget med 40%, er CO2-udledningen fra den samme produktion faldet med 31%.

Fordelene ved den danske fjernvarmemodel falder helt i tråd med nogle af de krav, der står højest på alverdens energipolitiske dagsordener: forsyningssikkerhed, effektiv energiudnyttelse og bæredygtighed.

Rapporten berører desuden begrebet fjernkøling – med et endnu større vækstpotentiale på de danske eksportmarkeder end fjernvarme. Teknologien erstatter traditionelle air conditioning anlæg, der er baseret på el-produktion, med anlæg, der i lighed med fjernvarme er baseret på f.eks. overskudsvarme og vedvarende energi.

Som det fremgår af rapporten, er fjernvarmen i Danmark en gennemtestet og veldokumenteret model til, hvordan man på én gang kan opnå større forsyningssikkerhed, effektivitet og bæredygtighed i energiforsyningen. Det skal derfor blive interessant at se, hvor højt de politiske ambitioner for at imødegå den globale klimaudfordring bliver sat på internationalt niveau.

Læs mere om arbejdet med rapporten i artiklen Ny rapport skal få fjernvarmen frem i lyset her på portalen

Kilde: FIH Marketing

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094