23948sdkhjf

Dansk tekstildesign sætter ny dagsorden for verdens energiforbrug

Som den første nation i verden præsenterer Danmark et gardin, Suntiles©, der både lagrer strøm og sparer energi. Det sker i forbindelse med designudstillingen ’it’s a small world’. Det er forskning i billige plastik-solceller, der nu anvendes i tekstilbranchen.
Når solen skinner i øst, sparer du strøm i vest! Lyder det som en skrøne? Danmark er i front inden for forskningen, når det gælder billige plastik-solceller, og den viden bliver nu anvendt i tekstilbranchen til udviklingen af gardinet Suntiles©, som på én gang skærmer mod lyset, opfanger solens energi og lagrer energien til senere brug. Suntiles© er således et godt eksempel på New Craftsmanship, som er et af udstillingen ´It’s a small world´s temaer.

Det er den danske designer Astrid Krogh, der har stået for udviklingen af det nye gardin. Sammen med et enestående tværfagligt innovationsteam bestående af Risø DTU, Kvadrat, Schmidt, Hammer og Lassen Architects har hun gennem de seneste to år arbejdet på gardinet Suntiles©.

Astrid Krogh udtaler: - Gardinet har helt banebrydende kvaliteter, som udover at være højteknologisk avanceret, genintroducerer sanselighed, stoflighed og det velvære, som følger med netop gardinet som tekstil.

Frederik C. Krebs, Risø DTU siger om gardinet: - Danmark har allerede markeret sig med udviklingen af de billige plastic-solceller, som muliggør udnyttelsen af solens energi på en langt mindre ressourcekrævende måde end før. Det banebrydende ved dette gardin er, at det samler flere energibesparende teknologier i en gammelkendt funktion.

Henrik Sørensen, Ingeniørfirma: - Kontorbygninger tegner sig for mere end 50% af bygningers energiforbrug i verden. Suntiles© vil derfor helt revolutionerende for kontorarealers energiforbrug. For virksomhederne er der mange penge at spare! Og for verden vældige mængder energi.

Suntiles© kan opleves på udstillingen it’s a small world, som er udviklet i et samarbejde mellem Dansk Design Center, Danish Crafts og Dansk Arkitektur Center på initiativ af Økonomi- og Erhvervsministeriet og Kulturministeriet. it’s a small world er en international rejseudstilling, som vises i Dansk Design Center fra d. 28. august 2009 til slutningen af januar 2010, hvorefter den skal vises internationalt. Med udstillingen it´s a small world ønsker udstillingens arrangører at synliggøre de nye danske designkompetencer og vise Danmark som et samfund med et kreativt og politisk bevidst designmiljø. Et samfund hvor universelle designproblematikker er på den sociale og ikke mindst den kulturelle dagsorden.

Kilde: Danish Crafts

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078