23948sdkhjf

Illums Bolighus halverer sit elforbrug og bliver Grøn Butik

Illums Bolighus i Århus har i løbet af året næsten halveret sit elforbrug. Ved hjælp af en ekstern energikonsulent fandt man ud af, at især ventilation, belysning og stand-by var store energislugere. I dag er butikken udnævnt til Grøn Butik.
Hos Illums Bolighus Århus er man stolte over udnævnelsen til Grøn Butik, men man kan også sige, at den er en bonus. Da Michael Møller fra Illums Bolighus for ni måneder siden først så kritisk på energiforbruget, var besparelser det umiddelbare mål.

- Vi brugte på daværende tidspunkt 42.000 kWh om måneden, og det forekom mig højt. Vi allierede os derfor med en ekstern energikonsulent, som pegede på forskellige muligheder for at spare.

Ventilation er en energisluger
Ventilation viste sig at være et område, hvor der kunne ske store ændringer.
- Nu har vi en intelligent styring, der tilpasser ventilationen efter det aktuelle behov. Det kan virkelig mærkes; når systemet kører ved f.eks. 75% af sin ydeevne, bruger det kun 50% el sammenlignet med tidligere.

Belysning og standby-forbrug
Forretningen har også kigget sin belysning grundigt efter, bl.a. ved at installere rengøringslys, så lysforbruget er minimalt uden for åbningstiden. Som en særlig nyskabelse har Illums Bolighus skabt en ’interaktiv’ lampeafdeling, hvor lamperne først lyser op, når kunderne nærmer sig.

- Det er vi blandt de første, der har gjort, udtaler Michael, - og kunderne har taget godt imod det. Man har også kigget kritisk på de apparater, der står på standby. Standby-forbrug er et af de skjulte områder, hvor der kan være overraskende meget at hente. Nu husker vi altid at slukke for computere, hæve/sænkeborde, osv., og derfor bruger vi nu kun 6 kWh om natten – det er meget lavt!

Elforbruget halveret
Indsatsen har båret frugt: Illums Bolighus har i indeværende år halveret deres elforbrug. - Vi er kommet så langt ned, at vi nu har cirka samme energiprofil som kontorvirksomheder – det er ret udsædvanligt for en detailforretning. Faktisk er det så lidt, at NRGI gerne vil lave en case om os, siger Michael.

Udnævnt til Grøn Butik
Med de store besparelser har Illums Bolighus kvalificeret sig til betegnelsen Grøn Butik – en miljømærkning, der styres af Energitjenesten. Som Grøn Butik forpligter man sig til at gøre en ekstra indsats inden for mindst tre emner, og Illums Bolighus har fokuseret på elforbrug, varme og affaldshåndtering.

- Vi har gjort flere ting for miljøet – vi har optimeret vores affaldshåndtering og gået vores indkøb af f.eks. kontor- og rengøringsartikler efter i sømmene. Vi har nu et forbrugsmønster, der ligger langt under normalen for detailhandlen, siger Michael, - og vi er stolte af nu også at kunne kalde os en Grøn Butik. Derfor vil vi da også fortsætte indsatsen for at finde yderligere forbedringer i årene fremover.

CO2-neutral el – også til medarbejderne
Siden meddelelsen om at være blevet godkendt som Grøn Butik er det seneste tiltag hos Illums Bolighus CO2-neutral strøm.
- Vi får nu leveret CO2-neutral strøm fra NRGi, og vi nøjes ikke med at bruge den her i butikken – vi undersøger netop nu muligheden for, at vores medarbejdere på sigt kan få CO2-neutral strøm derhjemme til en god pris. For nu er der gået så meget sport i spare- og miljøindsatsen for os, at det også er blevet til en livsstil.

5 kr. pr. elsparepære til yderligere udvikling i samarbejde med NRGi
For at støtte yderligere op om projektet, har Illums Bolighus i Århus valgt at indgå et samarbejde med NRGi, hvor bolighuset giver 5 kr. for hver solgte elsparepære i butikken til udvikling af projekter indenfor vedvarende energi. Dette gælder resten af 2009.


Kilde: Illums Bolighus

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156