23948sdkhjf

Nu flyder overskudsvarmen i Rødkærsbro

Nyt varmepumpeanlæg sender overskudsvarmen ind i fjernvarmenettet - og naturgassen næsten på pension.

For at mindske spild af overskudsvarme har Rødkærsbro Fjernvarmeværk med rådgivning fra Dong Energy bygget et nyt varmepumpeanlæg.

Et anlæg, som skal gøre det muligt at forsyne 600 borgere i Rødkærsbro med overskudsvarmen fra Arla Foods.

- Det nye varmepumpeanlæg i Rødkærsbro er et banebrydende projekt, der udnytter det spildvand, som med en temperatur på 25 grader forlader Arla Foods. Inden vandet sendes til rensningsanlæg og udledes i naturen, bortkøler varmepumpen overskudsenergien – og sænker vandets temperatur med 17 grader. Ved at koble varmepumpen på fjernvarmenettet kan overskudsvarmen fra vandets temperaturændring sendes direkte ud til borgerne som grøn fjernvarme, forklarer Torben Henriksen, energirådgiver i Dong Energy.

Anlægget indvies i dag i overværelse af Energi- Forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

 Reducerer naturgassen

Projektet i Rødkærsbro har modtaget støtte fra Energistyrelsen på 2,4 mio. kr. samt 900.000 kr. fra Region Midtjylland.

I forbindelse med projektet er der installeret en varmepumpe, tilhørende udstyr og en 1.500 meter lang ledning fra Arla til varmeværket og en lige så lang returledning.

Anlægsprisen er på godt 14 mio. kr., og når varmepumpen kører forventes den og spildevandet fra Arla at reducere Rødkærsbro Fjernvarmes naturgasforbrug ned til en femtedel.

- Vi er meget glade for, at det nye varmepumpeanlæg indvies i dag. For os betyder det, at vi kan forsætte med at producere fjernevarme til fornuftige priser, og at vores fjernevarme nu er 90% grøn, siger Frede Hansen, Bestyrelsesformand for Rødkærskro Fjernvarmeværk. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128