23948sdkhjf

Energistyrelsen: Støtten til halm fastsættes af Folketinget

NovoZymes har ikke ret i, at Energistyrelsen har en særlig aftale med kraftvarmeværkerne, om at halmen skal bruges til kraftvarme.
Novozymes administrerende direktør, Steen Riisgaard, kritiserer i radioens P1 Business og i Ingeniøren 6. august 2009 Energistyrelsen for de gældende regler for støtte til anvendelse af halm i energisektoren. Riisgaard mener, at Energistyrelsen skulle have en særlig aftale med kraftvarmeværkerne, om at halmen skal bruges til kraftvarme. Det er ikke tilfældet. Men Riisgaard tænker sandsynligvis på den politiske biomasseaftale, som blev indgået i 1993 af daværende energiminister Jann Sjursen med det formål at anvende halm og træflis i elforsyningen.

Støtten ved anvendelse af halm til energiformål er fastsat ved lov. Når halm anvendes til kraftvarme, opnås støtten via en kombination af pristillæg og afgiftsfritagelse på en sådan måde, at de mest effektive værker opnår den højeste støtte. Dermed får samfundet mest mulig gavn af den støtte, der gives.

Halm kan også bruges til produktion af motorbrændstof i form af bioethanol. Folketinget har besluttet, at olieselskaberne ved et påbud skal sikre et samlet årligt salg af bæredygtige biobrændstoffer svarende til 5,75 pct. af det totale brændstofsalg. Det vil ske gradvist fra 2010, således at de 5,75 pct. opnås i 2012. Folketinget har i dette tilfælde valgt en påbudsmodel. Støtten til biobrændstof - herunder Novozymes bioethanol - vil således blive bestemt af markedet, mens afsætningen er fastsat i lovgivningen.

Men det er Folketinget - ikke Energistyrelsen - der ved lov fastsætter støtten til anvendelse af halm i energisektoren.

Energistyrelsen vil nu tage initiativ til et møde med Novozymes om sagen.

Læs om Steen Risgaards kritik i artiklen Novozymes langer ud efter Energistyrelsen i halm-sag

Kilde: Energistyrelsen - www.ens.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109