23948sdkhjf

Novozymes langer ud efter Energistyrelsen i halm-sag

- Det blokerer for udviklingen af miljøvenlig halm-benzin. Sådan lyder det fra Novozymes adm. direktør, der i sit angreb beskylder Energistyrelsen for at have indgået en aftale med de danske elselskaber om, at den danske halm skal brændes af.
Adm. Direktør fra Novozymes, Steen Risgaard, mener, at Danmark går glip af benzin brygget på halm og andet landbrugsaffald. Det sker, fordi Energistyrelsen tildeler store tilskud til elselskaberne, der brænder halmen af på de danske kraftværker. Støtten, der er tale om, tilfalder elselskaberne i forbindelse med produktion af både el og varme, og den kommer i både direkte form og i form af afgiftsfritagelser.

Novozymes, der producerer enzymer, der anvendes i forbindelse med fremstilling af andengenerations bio-ethanol, vil gerne have en bid af kagen.
- Vi synes, at der skal være lige adgang for alle miljørigtige løsninger til at anvende den ressource, som halmen er, siger Novozymes direktør, Steen Riisgaard til Ingeniøren. Ifølge Novozymes egne beregninger bliver hvert ton halm til afbrænding støttet med 624 kroner.

Novozymes har længe forsøgt at få en dialog i gang med Energistyrelsen om udregningen, men det har ikke været muligt. Og det betragter direktør Steen Risgaard som et tegn på, at Energistyrelsen har en fast aftale med el- og varmeværkerne om, at biomassen skal afbrændes.

Energistyrelsen på den anden side er uforstående over for kritikken og specialkonsulent Finn Bertelsen fortæller, at man har udleveret alle relevante papirer, men at man ikke som Novozymes har ønsket, har lavet en decideret gennemsnitsudregning. Han afviser også, at Energistyrelsen stiller el- og kraftvarmeværkerne bedre end andre virksomheder i konkurrencen om statslig støtte.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109