23948sdkhjf

Ny gaskrig lurer i kulissen

I starten af året lukkede russiske Gazprom for gasleverancerne til Ukraine. Nu truer russerne igen med at afbryde leverancerne til Ukraine. Det kan få betydning for millioner af europæiske naturgaskunder, da trefjerdedele af Ruslands naturgaseksport til Europa går gennem Ukraine.
Den 7. Juli er forfaldsdato for den milliardregning, som Ukraines statslige naturgasmonopol, Naftogaz Ukrainy, skal betale til russiske Gazprom. Det er midlertid ikke muligt for Naftogaz Ukrainy at betale regningen, ej heller de penge, der er nødvendige for at fylde naturgaslagrene forud for den kommende fyringssæson. Det betyder, at Gazprom nu truer med at lukke for leverancerne, ligesom man gjorde allerede ved årsskiftet. Det er nu tredje gang, at russerne står overfor at afbryde leverancerne til Ukraine.

For ukrainerne vil et leverancestop være problematisk, da de fleste husholdninger anvender naturgas lige som en væsentlig del af elproduktionen kommer fra naturgasfyrede kraftværker. Adskillige industrivirksomheder er også afhængige af naturgas.

Kommer det så vidt, at Rusland indstiller naturgasleverancerne, bliver vores naboer mod nord de store vindere. De europæiske naturgaslagre er nemlig langt fra fyldt, da man har holdt igen med opkøb i forventning om faldende naturgaspriser. Rusland eksporterer store dele af sin naturgas til Europa gennem Ukraine. Derfor vil en afbrydelse af det samarbejde betyde, at nordmændene, der har overskud af naturgas, med fordel vil kunne skibe gassen afsted til de europæiske aftagere, der ellers tidligere har fået gassen fra øst..

Kilde: Jyllandsposten

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11