23948sdkhjf

Overvågning af CO2-lager kan komme på tale

Vattenfalls projekt med et underjordisk CO2-lager i Birkelse nord for Aalborg er nu kommet i GEUS søgelys. Her påpeger man, at overvågning vil sikre det rette tryk i jorden og sikre og holde på CO2'en.
GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, som er en uafhængig institution under Miljøministeriet, anser det ikke for sandsynligt, at opbevaringen af CO2 i undergrunden i Birkelse i det nordjyske vil skubbe til noget, der måske ender i drikkevandet.

- Det er en lidt forenklet måde at se på det. Som udgangspunkt er undergrunden fyldt op, og det er rigtig, at hvis noget skal ned, må man synes, at noget også skal op. Men nogle lag er ret porøse, og det vand, som måske ligger dernede, kan brede sig ud i samme bjerglag, fortæller Thomas Vangkilde-Pedersen, geolog og specialkonsulent ved GEUS til Nordjyske.dk

GEUS påpeger, at man både i Nordsøen i Sleipner-oliefeltet og i Tyskland har etableret CO2-lagre i undergrunden. Her har man etableret overvågningssystemer, der både kontrollerer og forudsiger, hvis trykket i jorden skulle ændre sig. GEUS mener, at denne teknik uden problemer vil kunne anvendes i det nordjyske.

Der eksisterer endda et direktiv fra EU om retningslinier for overvågningssystemer i forbindelse med underjordiske CO2-lagre, så lagrene bedre kan sikre og holde på CO2’en.

Det er Vattenfall, der står bag det nordjyske projekt, mens CO2-lagret i nordsøen er Statoil Hydros. Det tyske lager er et EU-projekt.

Kilde: Nordjyske

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.915