23948sdkhjf

Millioner til testning af bølgekraftanlæg

Det danske udviklingsfirma Leancon har netop modtaget 2,4 millioner kroner i støtte fra Energinet.dk. Pengene skal bruges til at bygge og teste et bølgekraftanlæg i størrelsesordenen 1:10 i Nissum Bredning.
Energinet.dk har bevilget 2,4 mio. kr. til Leancon Wave Energys bølgekraft-koncept. Pengene skal blandt andet gå til at bygge og teste et bølgekraftanlæg i størrelsesordenen 1:10 i Nissum Bredning.

Det er kombinationen af let og enkelt design og de foreløbige resultater, der har fået Energinet.dk til at investere. Leancon har indtil videre vist et potentiale for at kunne producere bølgekraft til en rimelig pris.

- Man skal se et bølgekraftværk som en helhed, hvor faktorer som effektivitet, byggeomkostninger og holdbarhed tæller lige meget, for i sidste ende handler det om, hvor lille en samlet elproduktionspris man kan opnå på et anlæg ude i Nordsøen, forklarer forskningskoordinator Niels Ejnar Helstrup, Energinet.dk til Ingeniøren.

Produktionsingeniør er Kurt Due Rasmussen er manden bag Leancon, og han har netop i en test i samarbejde med Aalborg Universitet vist, at han på et lille anlæg kan udnytte ca. 12% af energien i bølger over året.

Et færdigt fuldskalanlæg på 240 meters bredde i serieproduktion koster 50-60 millioner kroner og kan yde 5,2- 8,8 GWh alt efter valg af generatorkapacitet. KWh-prisen ligger mellem 0,45 og 0,90 kroner. Kurt Due Rasmussens mål er at kunne producere bølgekraft til samme pris som offshore-vindkraft.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11