I dag producerer man på verdensplan mere end 40.000.000.000 liter bioethanol årligt. Men næsten hele produktionen er baseret på såkaldte 1. generations teknikker, som kan risikere at konkurrere med produktionen af fødevarer.
- Den nuværende metode til at fremstille bioethanol er ikke bæredygtig nok i længden. Vi skal sørge for at der er plads til både mad, energi og miljø, siger leder af forskningscenteret Bio4Bio, professor Claus Felby fra LIFE.
Derfor satser de danske forskere i Bio4Bio på at udvikle den næste generation af teknikker, så ellers ubrugelige affaldsprodukter fra afgrøderne som strå og stængler kan forgæres til bioethanlol:
- Målet er at karakterisere molekylestrukturen i planternes cellevægge, udpege deres svageste led og finde enzymer, som nedbryder dem, så halm, strå og stængler kan forgæres til bioethanol. Vi forventer, at de nye udvindingsmetoder vil få stor betydning for miljøet og samfundsøkonomien, fortsætter Claus Felby.
Forskerne vil desuden kortlægge de gener, der kontrollerer cellevæggens struktur for at fremavle nye plantesorter, som er skræddersyet til produktion af biobrændsler.
Forskningscenter for Udvikling og Anvendelse af Bioteknologi til Bioenergi (Bio4Bio) har modtaget 22,5 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråds energi- og miljøpulje. Partnere i projektet er LIFE- Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, CBMI, Inbicon, DLF Trifolium A/S, Novozymes A/S og Terranol A/S. Projektet får til huse på: LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Rolighedsvej 23, 1958 Frederiksberg C.