23948sdkhjf

Varmefråds kortlægges fra luften

Luftfoto af boligernes varmetab giver et hurtigt overblik over, hvor varmen siver ud. COWI har foretaget den første flyvning over Århus og kortlagt en del af kommunens energiudslip.
Med et særligt temperaturfølsomt kamera under COWIs Cessna-fly har piloter overfløjet Århus på en teststrækning og kortlagt kommunens energiudslip med 1.800 billeder.

Den såkaldte termofotografering viser bygningernes varmetab til omgivelserne. Dermed får man informationer, om boligen taber mest varme til omgivelserne fra vinduer, mure eller tage.

Varmetab i bygningsmassen
Projektet fra Århus viser, at det største varmetab især kommer fra facader som blandt andet utætte vinduer og døre.

- Testoverflyvninger udgør et godt potentiale for at identificere store varmetab i hele bygningsmassen. F.eks. viste testflyvningen, at der fra midtbyen er store varmetab, og at tagene i Gellerup Parken er godt isolerede, siger projektleder i COWI Rasmus Lindeneg Johansen.

Termofotografering
Termografi kan beskrives som en infrarød fotografering fra luften. På en skærm kan man se et billede af temperaturen på husets overflade. Der, hvor overfladen er koldest, bliver farven blå eller grøn, mens den bliver rød eller gul, hvor den er varmest. En varm overflade er tegn på, at der er en utæthed, en kuldebro, hvor kulden trænger ind gennem husets konstruktioner, eller et sted, der er dårligt isoleret.

- Teknikken er ikke ny, men det er nyt at bruge den i et fly. I løbet af tre-fire timer kan vi overflyve en hel by som Århus. Det giver et hurtigt overblik over energiudslip som kommunerne kan bruge i deres klimastrategi, siger Rasmus Lindeneg Johansen.

Flyver om vinteren
Termografering fra luften skal foregå på et tidspunkt, hvor der er mindst 20 graders forskel på temperaturen ude og inde - for så træder eventuelle varmetab på bygninger tydeligere frem. Derfor er det godt at foretage flyvningerne fra sent om efteråret til tidligt om foråret. Der må heller ikke være skyet under flyvningen. Så kan kameraet ikke opfange bygningen.

Termografering fra luften kan også bruges til at afsløre spildevandsudledninger i vandløb, lækage i fjernvarmeledninger på baggrund af temperaturforskelle og dårlige isolationer i køreledninger ved jernbaner.

Kilde: COWI

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094