23948sdkhjf

Kritik: Biogas-vision ender som illusion

Regeringens ambitioner for biogas indeholdt i planen Grøn Vækst møder nu skarp kritik. Biogasbranchen frygter, at det blot ender med tomme politiske løfter.
Sekretariatsleder for Brancheforeningen for Biogas Bruno Sander Nielsen kritiserer regeringens ambitioner på biogas-området i forbindelse med planen Grøn Vækst. Han frygter nu, at visonen ender som en illusion.

Kritikken går på den del af planen, der omhandler husdyrgødning. Planen er, at 40% af al husdyrgødning i 2020 skal behandles på biogasanlæg. Det betyder, at branchen skal ottedoble sin kapacitet til 16 mio. tons behandlet husdyrgødning årligt og samtidig etablere 40 nye biogasanlæg. Det mener Bruno Sander Nielsen ikke er realistisk med den nuværende økonomiske støtte.

Regeringen støtter i dag biogasanlæggene med 255 mio. kr. over tre år, men investeringen i de nye anlæg samt udvidelse af kapaciteten vil koste godt 4 mia. kr.

- Branchen står jo helt stille, og det ændrer Grøn Vækst jo ikke ved. Der er behov for flere tiltag i forbindelse med finansieringen, siger Bruno Sander Nielsen til Jyllandsposten.

Han påpeger, at finanskrisen også i biogasbranchen har holdt sit indtog, og det derfor er lige så svært for aktørerne her at låne penge. Og penge er der behov for. Regeringen yder nemlig kun støtte til selve opførelsen af anlæg, det indledende arbejde med at søge tilladelser, udarbejdelse af tegninger skal landmændene selv betale for.

Bruno Sander Nielsen kan dog også se positive aspekter ved regeringens biogasambitioner. Der er ryddet en del problemer af bordet. Blandt andet har man sikret større lokalpolitisk velvilje til at finde plads til biogasanlæggene. Men han har dog stadig en række forslag til forbedringer.

Klima- og Energiminister Connie Hedegaard (K) siger til avisen, at branchen er mere end velkommen til at komme med konkrete forslag. Det skal dog gå stærkt, da forhandlingerne omkring vedtagelsen af Grøn Vækst indledtes tirsdag.

Kilde: Jyllandsposten

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125