23948sdkhjf

Undervandsturbine skal producere energi

Det franske selskab Hydrohelix Energies står bag en turbine, der opfanger hydrokinetisk energi fra tidevandsstrømmen. Tidevandet får turbinen til at køre rundt med 10-15 omdrejninger i minuttet – nok til at producere 10kW.
Virksomheden Hydrohlix Energies har i over et år haft turbinen Sabella D-03 stående på havbunden ud for Bretagne i Frankrig. Her har tidevandet drevet turbinen rundt med 10-15 omdrejninger i minuttet. Det er nok til at producere 10kW – selv med den svage havstrøm, der er på stedet. Et andet sted med en stærkere havstrøm vil turbinen kunne producere 80 kW med en gennemstrømning på 2,5 meter pr. sekund. Det skriver Ingeniøren.

Maskinen står forankret på havbunden meget tæt på kysten.

- Vi har valgt en meget enkel og solid teknologi med en rotor med faste og ikke variable propelblade, forklarer Hydrohelix' præsident Jean-Francois Daviau efter et års afprøvning.

Sabella D-03 er en prototype, og Hydrohlix Energies planlægger at bygge en mere ambitiøs model, Sabella D-10, der skal levere mellem 300 og 500 kW. Målet er, at fem turbiner tilsammen skal producere 1 MW.

Fakta om Sabella
Sabella D-03 var en prototype. Den endelige mølle, D-10, får en diameter på 10 meter.
Soklen, der hviler på havbunden, bliver 15 x 20 meter per mølle.
Planen er stille at samle møllerne i grupper af fem.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078