23948sdkhjf

Nyt testcenter for vindmøllevinger rejser sig på Risø

Her kan testes op til 45 meter lange vindmøllevinger.

Bygningsstyrelsen har netop holdt rejsegilde på den nye testhal til vindmøllevinger, der rejser hos DTU Vind på Risø Campus. 

Den nye bygning skal rumme en unik testfacilitet af højeste internationale standard for forskning i styrke og udmattelse af store strukturer som f.eks. vindmøllevinger, der er udsat for komplekse belastninger.

Bygningen får navnet 'DTU Large Scale Facility'.

Test af slanke konstruktioner

DTU Large Scale Facility består af en 1.560 m2 stor forsøgshal med forstærket gulv og tre prøvestande, der kan teste hhv. 45 m, 25 m og 15 m lange vindmøllevinger eller andre slanke konstruktioner.

Inde i forsøgshallen opføres en 460 m2 stor personalebygning i to etager.

Personalebygningen indeholder kontrolrum, værksted, depoter, besøgscenter og diverse servicefaciliteter.

- Vi glæder os til at kunne tage de nye testfaciliteter i brug. De nye faciliteter er meget velegnede til både statiske og udmattelsestest af vindmøllevinger. Men faciliteten vil også være meget velegnet til at teste andre store strukturers styrkeegenskaber. Faciliteten vil leve op til de højeste internationale standarder, og jeg forventer også at vi vil kunne udvikle nye, avancerede konkurrencedygtige testmetoder. Alt sammen for at vi kan øge forståelsen af svigt og utilsigtede nedbrud i store strukturer som f.eks. vindmøllevinger og på den baggrund udvikle mere avancerede metoder til at designe nye produkter der er globalt konkurrencedygtige, siger Viceinstitutdirektør Peter Hjuler Jensen, DTU Vind.

For 38 millioner 
Bygningsstyrelsen er bygherre og kommende ejer af den nye facilitet til afprøvning af de store strukturer. Faciliteten bygges af Dansk Halbyggeri A/S og er en del af Villum Center for Advanced Structural and Material Testing (CASMaT).

Byggeriet er startet op i efteråret 2016 og testfaciliteten vil kunne tages i brug sommeren 2017.

- Bygningsstyrelsen fik for snart to år siden opgaven at fuldføre DTU Vinds og Villum Centerets projekt om en Large Scale Facilitet. Bygningsstyrelsen har været glade for samarbejdet med alle parter, og nu er vi meget tæt på at realisere det unikke byggeri. De næste to måneder færdiggøres byggeriet, så forskerne fra DTU kan komme i gang med deres spændende forsøg med de store vindmøllevinger, som hele vindindustrien venter med spænding på, siger projektleder i Bygningsstyrelsen Claude Sauzet. 

Bygningens budget er 38 mio. kr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081