23948sdkhjf

Ny ordning for landvind skal på plads inden sommer

Udbygningen af landvind går i stå om et år, hvis ikke der findes en løsning på afregningsordningen.

Den 21. februar 2018 udløber den gældende afregningsordning, der muliggør
opstilling af landvind i Danmark, og uden en ny løsning vil udbygningen gå i stå.

Det haster derfor med at finde en løsning – og helst inden sommer.

Derfor havde Vindmølleindustrien, Landbrug & Fødevarer og Danmarks Vindmølleforening i går indkaldt til en konference om emnet på Christiansborg.

Her fremlagde organisationerne en model for en ny afregningsordning for blandt andre Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

- Vi præsenterede deltagerne og ministeren for en løsning, der indebærer en udbudsmodel på landvind, samt en overgangsordning, så igangværende projekter ikke fanges i ingenmandsland. Det er stærkt inspireret af den tyske model, fortæller politik- og analysechef hos Vindmølleindustrien Martin Risum Brøndergaard til Energy Supply.

I forbindelse med udbudsmodellen laves tiltag, der muliggør en fortsat rolle for mindre vindmølleprojekter og en fortsat grad af lokalt ejerskab.

- Det er et mål i sig selv, at nedbringe tilskuddet til landvind, og derfor foreslår vi, at
der arbejdes på en udbudsmodel i den fremtidige udbygning med landvind. Med udbud, vil tilskuddet komme så langt ned, som det teknologisk og markedsmæssigt er muligt. Samtidig har politikerne mulighed for at høste erfaringerne fra de udbud, der er gennemført for havvind, hvor man samtidig tildeler tilskuddet over en længere årrække, siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien.

Hvad nu?
Udbudsmodellen og organisationernes ønske til en hurtig afklaring – helst inden sommer – blev altså fremlagt ministeren samt en række andre politikere på gårsdagens konference.

Men hvad nu?

- Ministeren sagde, at det var en opgave, der skulle løses, og at der ville ligge en løsning inden for et år. Det er vi selvfølgelig ikke helt tilfredse med, da vi præsenterede ham for en model, der kan klares inden sommerferien, siger Martin Risum Brøndergaard og tilføjer:

- Vi er utålmodige for at få processen i gang, og der er altså ikke tid til alt for lange overvejelser. Hvis ikke der findes en løsning inden, så stopper al udbygning af landvind i Danmark om tolv måneder. Det var der trods alt ingen på konferencen, der synes var en god ide.

Martin Risum Brøndergaard tror dog på ministeren, når han siger, at der skal findes en løsning, og at minister-meldingen ikke bare er en ”du-får-ret-og-jeg-får-fred-melding”, men det kræver en god portion politisk vilje.

- Jeg mener oprigtigt, at det er muligt. Det handler om politisk vilje. Potentialet for landvind er enormt stort.Vi har ingen grund til at tro, at man ikke kan og vil fastholde det udbygningstempo, man har holdt de sidste fem år, slutter han.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141