23948sdkhjf

Statens indtægter fra Nordsøen halveret

Staten fik i 2015 omkring 9,3 mia. kr. i indtægter fra olie- og gasproduktionen i Nordsøen svarende til ca. 60 pct. af det samlede overskud.

Der er tale om en halvering af indtægterne sammenlignet med 2014, hvor staten havde en indtægt fra Nordsøaktiviteterne på ca. 18,8 mia. kr.

Statens indtægter i 2015 svarer til lidt over 1.600 kr. for hver borger i Danmark, så olie- og gasproduktionen leverer fortsat et betydeligt bidrag til samfundsøkonomien.

- Faldet i indtægterne skyldes primært et kraftigt fald i olieprisen i perioden fra anden halvdel af 2014 indtil begyndelsen af 2016. Kun en meget lille del af faldet skyldes nedgang i produktionen.

Det fremgår af de økonomiske opgørelser, som Energistyrelsen offentliggør i dag og prognoser for Danmarks olie- og gasproduktion 

 Fald i værdien af dansk olie og gasproduktion

Den samlede værdi af den danske olie- og gasproduktion i 2015 skønnes til 24,8 mia. kr.

Ifølge opgørelsen fordeler produktionsværdien sig med ca. 20 mia. kr. på olieproduktionen og 4,8 mia. kr. fra gasproduktionen.

Produktionsværdien bestemmes af udbud og efterspørgsel på olie- og gasområdet, dollarkursen samt produktionens størrelse.

Stigende investeringer i feltudbygninger
Selskabernes investeringer i feltudbygninger steg i 2015 med omkring 9 pct. til knap 9,7 mia. kr. i forhold til 2014 (i 2015 priser). Beløbet kan især henføres til udbygningen af felterne Hejre, Syd Arne, Tyra og Valdemar.

Samtidig er efterforskningsudgifterne for 2015 opgjort til knap 1,4 mia. kr..

Det skønnes, at bl.a. de nye tilladelser i 7. udbudsrunde fremover vil bidrage til betydelige investeringer til efterforskningsaktiviteter.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125