23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme går ind i sag om bortfaldet støtte

Aktører i branchen håber på en mindelig løsning.

For lidt over en uge siden meddelte Energistyrelsen at to støtteordninger til særlige elproduktionsanlæg, der anvender biomasse som energikilde, lukker. 

Helt konkret betyder det at el-produktionstilskud efter VE-loven til biomasseanlæg med ORC-enheder ophæves og tilskuddet på henholdsvis 79 øre pr. produceret kWh til anlæg, der kører på ren biomasse og 35 øre til anlæg, der også kører på andre brændsler, bortfalder. 

I stedet kan man opnå et tilskud på 15 øre pr. kW, hvilket får store økonomiske konsekvenser for tre af landets værker: Brønderslev Forsyning, Hillerød Forsyning og værket hos Marstal Varmeværk. 

Derfor meddeler Dansk Fjernvarme nu, at man går ind i sagen, for at finde en løsning for de tre værker, der er stillet i en yderst uheldig situation. 

- Der skal findes en løsning. De tre selskaber har alle handlet i god tro, så derfor må det ikke falde tilbage på deres forbrugere, at en tilskudsordning ikke er blevet anmeldt til Kommissionen, oplyser Dansk Fjernvarme.

Støtteordningerne er bortfaldet, da det har vist sig at man ikke har fået anmeldt og godkendt ordningerne hos EU, hvorfor de er ulovlige.

Mere pondus

At Dansk Fjernvarme vælger at gå ind i sagen betyder en hel del for Thorkil B. Neergaard, som er adm. direktør hos Brønderslev Forsyning, der med bortfaldet af støtten, nærmest har fået rykket tæppet væk under det nye anlæg man er i færd med at rejse i det nordjyske.

- Det betyder meget at vi nu har en brancheorganisation på sidelinjen. Det er en svær sag at løse, men med Dansk Fjernvarme får vi lidt mere pondus, siger han til Energy Supply og fortsætter:

- Vi har allerede nu en god dialog med Energistyrelsen så vi håber da at finde en løsning, så vi og vores forbrugere kan sove godt om natten. Vi håber at der i stedet for støtteordningen kommer noget andet, så tingene kan hænge sammen, siger han.

ORC-teknologien lever endnu
Det er ikke kun hos Dansk Fjernvarme og de  tre berørte værker, at man krydser fingre for en løsning. 

Hos Euro Therm, der udvikler biomasseanlæg installeret med ORC-teknologien, mærker man en stor efterspørgsel på netop den type anlæg, og er derfor langt fra klar til at lægge elproducerende anlæg med ORC-teknologien i graven. 

-  Lad os nu se om ikke politikerne kommer til fornuft og finder en ordning der som minimum vil yde en støtte svarende til den nuværende. Argumentet for støtten er jo ikke forsvundet, fordi der er begået en procedure fejl, siger direktør hos Euro Therm Jan Depenau til Energy Supply. 

Hos Euro Therm har man i sin planlægning ikke taget højde for at biomassestøtteordningerne droppes, men det er heller ikke noget, der lige nu og her får betydning for virksomhedens virke.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126