23948sdkhjf

Middelfarts parcelhusgrunde er ”varmepumpe-ready”

Middelfart Kommune borer brønde til jordvarme, inden nye parcelhusgrunde udstykkes. Dermed bliver selve installationen af varmepumper væsentligt billigere til glæde for både nybyggere og for klimaet.

19 huller af 100 meters dybde. Det bliver tilbage, når en 28 ton tung borerig har færdiggjort sit arbejde i en udstykning til parcelhuse i landsbyen Båring ved Middelfart. Dermed er det nærmest så let som 1-2-3 at installere en varmepumpe, der udnytter varmen fra undergrunden. Selvsamme undergrund kan om sommeren bruges til at køle husene ned.

-  I den nye udstykning i Båring har vi taget det store greb og tænkt en bæredygtig energikilde ind helt fra begyndelsen. Det betyder, at de kommende nybyggere får en plug and play løsning, hvor de stort set bare skal investere i en varmepumpe. Så er de i gang, siger Morten Westergaard, der er klimachef i Middelfart Kommune.

Eldrevne varmepumper, der udnytter varmen fra undergrunden, er et godt alternativ til eksempelvis oliefyr for parcelhuse, der ikke er koblet til den kollektive varmeforsyning. Varmepumpen er billigere i drift, men koster mere i investering, blandt andet fordi der skal anlægges en jordslange – en barriere, som Middelfart Kommune nu har fjernet.

Branchefællesskab for Intelligent Energi roser projektet fra Middelfart:

-  I Danmark er vi langt med at gøre vores elforsyning grøn. Men vi skal samtidig sørge for, at vores elforbrug kan balancere produktionen af strøm, når eksempelvis det blæser meget – eller lidt. Her er varmepumper en god mulighed, siger branchechef Helle Juhler-Verdoner.

Gennem strategisk energiplanlægning spiller kommuner en væsentlig rolle i forhold til at gøre energisystemet klar til et samfund, der er uafhængigt af fossile brændsler, mener hun:

-  Initiativet er et godt eksempel på, hvordan den enkelte kommune kan understøtte den grønne omstilling ved at gøre energisystemet bedre rustet til mere vind- og solenergi, siger branchechef Helle Juhler-Verdoner.

Ewii Energi har været rådgiver og sparringspartner for Middelfart Kommune i hele processen. Middelfart Kommune har allerede oplevet en stor interesse for løsningen, og inviterer derfor interesserede med en tur i marken lørdag den 4. februar kl. 10, hvor man kan møde Søren Andersen og borefolkene fra Geodrilling, der forestår boringerne.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094