23948sdkhjf

Aalborg forlænger biobrændselsaftale med Aalborg Portland

Et nyligt afsluttet udbud betyder, at den aftale, som Aalborg Kloak A/S og Aalborg Portland har haft siden januar 2012, fortsætter fra 1. januar 2017 og frem til og med udgangen af 2019.

Dermed vil Aalborg Portland fortsat anvende granulatet fra det tørrede spildevandsslam som CO2-neutralt biobrændsel i cementproduktionen.

- Vi har siden 2012 haft et rigtig godt samarbejde med Aalborg Portland, og vi ser frem til at fortsætte parløbet i de kommende år til glæde for både os, Portland og for miljøet. Kendskabet til biobrændsel er steget markant over de seneste år, og vi glæder os over, sammen med Aalborg Portland, at kunne bidrage til at begrænse udledningen af CO2, siger Bo Laden, direktør i Aalborg Kloak.

Der produceres årligt 3.500 tons spildevandsslam, og det er planen, at Aalborg Portland skal aftage hele den producerede mængde.

Brændsel & råstof

Udover at anvende granualtet som brændsel, så indgår den ikke brændbare del af slammet som råmateriale til cementproduktion.

- Det at vores restprodukt fra spildevandshåndteringen kan anvendes som både brændsel og råstof i industrien er et godt eksempel på, hvordan vi er med til at understøtte cirkulær økonomi-tankegangen. Det er et stort fokuspunkt for os hele tiden at optimere vores håndtering af spildevandet og skabe robuste løsninger, hvor spildevandets ressourcer udnyttes optimalt, siger Helle Strandbæk, afdelingsingeniør i Aalborg Kloak A/S.

Cirklen slutter ikke ved Aalborg Portlands anvendelse af spildevandsslammet. Overskudsvarmen fra cementproduktionen på Aalborg Portland dækker 18 procent af det samlede varmebehov i Aalborg. 

Stor efterspørgsel

Det tørrede spildevandsslam har samme brændværdi som halm eller træ, og er i sig selv CO2-neutralt. Trods en stigende efterspørgsel på at aftage granulatet var det altså igen Aalborg Portland, der bød ind med den bedste pris.

- At vi har genvundet aftalen med Aalborg Kloak A/S om modtagelse af tørret spildevandsslam er et vigtigt led i Aalborg Portlands ønske om at skabe værdifulde symbioser med samfundet. Vi får et kvalitetsbrændsel til en konkurrencedygtig pris, samtidig med, at vi løser et affaldsproblem og nedbringer vores CO2-udledning. Derfor er aftalen en gevinst for alle parter – virksomhed, borgere og miljø, siger Michael Lundgaard Thomsen, Managing Director i Aalborg Portland.

Spildevandsaftalen mellem parterne udløber tidligst ved årsskiftet 2019. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109