23948sdkhjf

Danmark bidrager til ambitiøs vindudbygning i Etiopien

324 MW vindenergi skal blive til 5.200 MW inden 2020.

Danmark og Energistyrelsen skal bidrage til den bæredygtige energiudbygning i Etiopien - Der er netop underskrevet en samarbejdsaftale om vindenergi.

Det er den danske ambassadør i Etiopien Mette Thygesen og State Minister Ato Admasu Nebebe fra det etiopiske Finans- og Økonomisk Samarbejdsministerium, der har underskrevet en strategisk samarbejdsaftale mellem Danmark og Etiopien - en aftale der skal sikre en bæredygtig udvikling af Etiopiens el-forsyning.

Det nye dansk/etiopiske energiprogram ”Accelerated Wind Power Generation in Ethiopia” (AWPGE) har til formål at understøtte Etiopiens ambitiøse mål om at udbygge vindenergi fra de nuværende 324 MW til ca. 5.200 MW inden 2020.

Det etiopiske mål for de næste 3 år, der er en del af Etiopiens bidrag til den internationale klimaaftale fra Paris sidste år, svarer til lidt mere end den samlede, danske vindudbygning gennem de seneste 30 år.

Med en befolkning på næsten 100 mio. mennesker og årlig økonomisk vækst på ca. 10 pct. er Etiopien et afrikansk land i rivende udvikling.

Vindkraftudbygning for 50 mia. kroner

Energistyrelsen skal samarbejde med de etiopiske myndigheder om at udvikle et nyt udbudssystem for store landvindsprojekter.

Med udgangspunkt i Energistyrelsens erfaringer i at lede store udbud på havvind, der har sikret rekordlave priser de seneste par år, skal Energistyrelsen hjælpe med at udforme procedurer og rammevilkår for en omkostningseffektiv udbygning af vindenergi i Etiopien. Det skal samtidigt sikre et stort bidrag fra private aktører.

Den planlagte, massive udbygning af Etiopiens vindkapacitet vil kræve mobilisering af næsten 50 mia. kr. - et beløb, der kræver tilgang af internationale investorer og banker.

Energistyrelsens bidrag vil dels bestå af brug af styrelsens eksperter på området, samt udsendelse af en dansk energirådgiver til det etiopiske vand-, kunstvandings- og elektricitetsministerium i lighed med andre af Energistyrelsens landesamarbejder.

Samtidigt skal den danske systemoperatør Energinet.dk arbejde sammen med deres etiopiske kollegaer om indarbejdelse af vindenergi i stor skala i Etiopiens el-system.

Her kan Etiopien drage nytte af Energinet.dk’s store erfaring fra Danmark, hvor over 40 pct. af Danmark el-forbrug sidste år baserede sig på vindenergi. I lighed med det nordiske el-system har Etiopiens store vandkraftsressourcer, der kan bruges til at balancere det etiopiske el-system.

Mulighed for dansk eksport

Samarbejdet med Etiopien om støtte til at udvikle et så stort vindmøllemarked vil også åbne mulighed for øget dansk eksport. Moderne og effektive danske vindmølleløsninger kan være med til at tiltrække internationale investorer og banker baseret på høj grad af teknologisk effektivitet og holdbarhed.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188